Champagne går rett til hodet

Vær forsiktig om du planlegger å skåle i champagne i kveld. Forskere har funnet ut at boblene faktisk ”går rett til hodet”, som så mange festløver har påpekt tidligere.

Publisert
Sist oppdatert

Fran Ridout ved universitetet i Surrey arrangerte et par vorspiel for frivillige ved fakultetet hennes, og uten at festdeltagerne visste det brukte hun anledningen til å undersøke effekten av den sprudlende drikken.

Hun ga champagne til tolv av gjestene, men i halvparten av glassene var boblene fjernet med en visp. Neste uke ga hun sprudlende champagne til dem som ikke fikk det sist gang og omvendt.

Hver person drakk to champagneglass per gang, og Ridout passet på at alle drakk like mye i forhold til kroppsvekten.

Hun fant ut at humøret steg fortere hos dem som drakk sprudlevin. Etter bare fem minutter hadde de en promille på 0,54, mens de som drakk ”død” champagne i snitt hadde en promille på 0,39.

Eksperimentet varte i 40 minutter, og da hadde boble-drikkende festdeltagere en promille på 0,7 - akkurat nok til å kunne kjøre bil i England (grensen er 0,8). De som drakk vin uten bobler stoppet på 0,58.

Ridout har ingen forklaring på hvorfor vi blir fullere av sprudlevin.

- Men det må være fordi det blir tatt opp raskere i fordøyelsessystemet, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer