Champagne går rett til hodet

Vær forsiktig om du planlegger å skåle i champagne i kveld. Forskere har funnet ut at boblene faktisk ”går rett til hodet”, som så mange festløver har påpekt tidligere.

Publisert
Sist oppdatert

Fran Ridout ved universitetet i Surrey arrangerte et par vorspiel for frivillige ved fakultetet hennes, og uten at festdeltagerne visste det brukte hun anledningen til å undersøke effekten av den sprudlende drikken.

Hun ga champagne til tolv av gjestene, men i halvparten av glassene var boblene fjernet med en visp. Neste uke ga hun sprudlende champagne til dem som ikke fikk det sist gang og omvendt.

Hver person drakk to champagneglass per gang, og Ridout passet på at alle drakk like mye i forhold til kroppsvekten.

Hun fant ut at humøret steg fortere hos dem som drakk sprudlevin. Etter bare fem minutter hadde de en promille på 0,54, mens de som drakk ”død” champagne i snitt hadde en promille på 0,39.

Eksperimentet varte i 40 minutter, og da hadde boble-drikkende festdeltagere en promille på 0,7 - akkurat nok til å kunne kjøre bil i England (grensen er 0,8). De som drakk vin uten bobler stoppet på 0,58.

Ridout har ingen forklaring på hvorfor vi blir fullere av sprudlevin.

- Men det må være fordi det blir tatt opp raskere i fordøyelsessystemet, sier hun.

En teori er at karbondioksiden i boblene har noe med saken å gjøre.

PS: Hvis du vil unngå å bli dritings av champagne er det smart å drikke den fra et grunnt glass. Den store overflaten får boblene til å boble seg ferdig raskere.

Mozon.no, 31.12.2002

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer