Chess brukte bursdag som «hemmelig passord»

Førte til at kunde ble misbrukt for over 6.600 kroner.

MISBRUKTE ABONNEMENT: Noen fikk åpna en sperre ved å bare oppgi navn og fødselsdato, og belastet abonnementet med tusenvis av kroner.  Foto: FOTOLIA / NTB SCANPIX
MISBRUKTE ABONNEMENT: Noen fikk åpna en sperre ved å bare oppgi navn og fødselsdato, og belastet abonnementet med tusenvis av kroner. Foto: FOTOLIA / NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I fjor høst ble en kvinne fakturert for 6.653 kroner etter oppringninger til diverse givernumre, altså telefonnumre brukt for å samle inn penger over telefonregninga.

Problemet var bare dette: Kvinnen hadde sperret abonnementet for slike teletjenester. Noen hadde derfor først fjernet denne sperren, uten at hun visste om det.

Hvordan dette var mulig? Ved å bare oppgi fødselsdagen hennes.

LES OGSÅ: Chess avslutter fribruk-abonnement, «nå vil de bare bli kvitt oss»

«Hva er bursdagen din?»

Saken rulles ut i et vedtak fra Brukerklagenemnda for elektronisk kommunikasjon. Kvinnen klagde nemlig saken videre, etter at Chess nektet å gi henne pengene tilbake.

I vedtaket forteller operatøren at sperren ble opphevet fordi vedkommende som ringte Chess sin kundeservice hadde oppgitt kvinnens riktige navn og fødselsdato. Dette skal være rutinen, og anses som godt nok bevis for at de som ringer er kundene de utgir seg for å være.

«Dette mener vi ikke er opplysninger som er tilgjengelig for enhver person uten at det er mistet for eksempel bankkort eller annen form for ID» uttaler Chess i vedtaket.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer