Chili kan redde liv

Kan blant annet hjelpe ved hjertestans og slag.

Det virker ikke helt logisk - men chili senker faktisk kroppstemperaturen. Foto: colourbox.com
Det virker ikke helt logisk - men chili senker faktisk kroppstemperaturen. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Både brennende chili og svalende mentol kan være svært nyttig i medisinsk behandling, melder svenske Expressen.

Gir mindre hjerneskader

- I dag kjøles nesten alle pasienter med hjertestopp ned på sykehusene i Sverige. Det gir mindre hjerneskader og bedre livskvalitet, forteller Tadeuz Wieloch, som er professor ved Lunds Universitet.

Wieloch er en av vertene for et internasjonalt forskersymposium i Lund som tar for seg temaet nedkjøling, såkalt hypotermi, som medisinsk behandlingsmetode. Lund-forskerne er pionerer innenfor forskning på dette området, og på symposiet skal 300 forskere fra et trettitalls land legge fram sine nyeste funn.

Les også: Chili tok livet hans

Nedkjølingen må skje raskt

Nedkjøling kan motvirke syrebrist hos for tidlig fødte barn og hos personer med hjertestans eller slag. Det er imidlertid essensielt at nedkjølingen skjer raskt. Ved hjertestans og slag må nedkjølingen settes i gang innen et par timer, og hos nyfødte barn går grensen ved seks timer etter fødselen.

Ved hypotermi senkes pasientens kroppstemperatur til 33-34 grader, noe som demper betennelser og utskillelsen av skadelige stoffer. De helt eksakte årsakene til at nedkjøling fungerer så bra er imidlertid et diskusjonstema på symposiet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.