CLA er god butikk

Det norske CLA-selskapet Natural har hatt det beste økonomiske året siden selskapet ble børsnotert for fem år siden.

Publisert
Sist oppdatert

Vegar K. Vatn

Det viktigste bidraget til de gode tallene er et foreløpig oppgjør for en lisensavtale Natural inngikk i fjor, melder nutraingredients.com.

Selskapet, som registrerte seks nye patenter i 2003 og nå har 27 til sammen, planlegger å sette bort mer av salget og markedsføringen av produktene, og konsentrere seg mer om å øke kunnskapene om spesielle typer fettsyrer.

Natural satser foreløpig stort på fjorårets avtale med Cognis, som gir det tyske selskapet rett til å selge Naturals Tonalin CLA. Som en del av avtalen tar også Cognis over de fleste kundene Natural har i Europa og USA.

Naturals eget salg av Tonalin CLA i fjerde kvartal, hovedsakelig i Norden, ble på 4,8 millioner kroner. Det er en oppgang på 9 prosent sammenlignet med fjerde kvartal i fjor. Det er ventet at Cognis skal ta over alt salget av selskapets CLA i fremtiden.

Lisensavtalen med Cognis er royalty-basert, med oppgjørene beregnet som en viss prosent av salget av Tonalin. Cognis har forpliktet seg til å betale Natural et minimumsbeløp de neste tre årene, og det skal være et høyt, tosifret antall millioner kroner. Avtalen varer frem til 2018.

Tallene for 2003 viser et tydelig fall i driftsresultatet i siste kvartal - ned til 14,6 millioner fra 38,3 millioner kroner året før. Grunnen til nedgangen er at mer av salget er lisensiert bort. Natural fikk oppgjøret for lisensieringen i den første halvdelen av året.

Selskapet sa ikke om situasjonen blir den samme neste år.

Lavere kostnader forbundet med at utgiftene til salg ble vesentlig mindre, hjalp Natural med å tredoble årsresultatet til 13,9 millioner fra 4,5 millioner. Resultatet etter skatt økte til 15,1 millioner fra bare 1,9 millioner i 2002.

Natural håper en stor markedsføringskampanje Cognis står bak i USA vil øke salget i 2004.

Prisen på aksjene har gått opp til 1,49 fra 0,19 i 2002.

 

Mozon.no, 01.03.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer