CO2 fra pakkepost

Du slipper ut 11 tonn CO2 i året. Blant annet ved å sende pakker. Bring har kalkulator.

Vanskelig å illustrere:  Våre tyske venner viser oss hvor mye ett tonn CO2 egentlig er. Foto: Wikimedia Commons
Vanskelig å illustrere: Våre tyske venner viser oss hvor mye ett tonn CO2 egentlig er. Foto: Wikimedia Commons Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har kommet til det post-industrielle samfunnet, sier de. Kunnskapssamfunnet er her, det er slutt på gruver og smelteovner, tiden har kommet for å putte alt i skyen (?).

Dette er naturligvis ikke sant. Produksjonen av mat og industrivarer øker, men er dyttet sydover på planeten eller kraftig effektivisert. I sistnevnte tilfelle er det riktignok noen som sitter og leser avisen i en fabrikkhall og må gripe inn om roboten feiler, men i bunnen, langt under gulvet på samfunnet, ligger det stadig en stor dampkjele, slik som på Charles Dickens' tid. Den genererer strøm, kunstgjødel og transport og den er drevet av olje og kull.

Så det tilsynelatende paradoksale skjer at jo mer "kunnskapssamfunn" vi får, og jo mer vi anlegger uterestauranter og bøkealléer på de tidligere fabrikkområdene langs kaiene våre, jo mer CO2 slipper vi ut.

Sjekk biffens CO2-avtrykk

Finanskrisen har gitt et svakt fall i CO2-utslippene som var 2,2% lavere i 2008 enn i 2007. Men stadig var de på 53,8 millioner tonn CO2-ekvivalenter. (Rundt 4/5 av dette er CO2, de andre utslippene er regnet om til CO2-ekvivalenter etter hvor skadelige de er).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer