Coca-Cola endrer flaskene

Nye flasker inntar Skandinavia. I Norge er vannflaskene først ute.

SE OPP I BRUS-HYLLA: I Sverige tappes all drikke fra Coca-Cola på flasker av 100 prosent resirkulert plast, med en annerledes logo i en periode. I Norge er det enn så lenge kun vannflaskene som er på slike flasker - men Coca-Cola Norge sier til Dinside at planen er å tappe kun på 100 prosent resirkulerte flasker også her til lands. Foto: Coca-Cola
SE OPP I BRUS-HYLLA: I Sverige tappes all drikke fra Coca-Cola på flasker av 100 prosent resirkulert plast, med en annerledes logo i en periode. I Norge er det enn så lenge kun vannflaskene som er på slike flasker - men Coca-Cola Norge sier til Dinside at planen er å tappe kun på 100 prosent resirkulerte flasker også her til lands. Foto: Coca-Cola Vis mer
Publisert

Dagbladet har tidligere skrevet om norske Ringnes som i november 2019 lanserte Imsdal-flasker i 100 prosent resirkulert plast.

Med overgangen regnet Ringnes med å kutte bruken av ny oljebasert plast i produksjonen med hele 470 tonn.

Kort tid etter at Ringnes lanserte sine resirkulerte Imsdal-flasker, kom Coca-Cola på banen med sin plan for å innføre 100 prosent resirkulerte plastflasker i Europa.

Coca-Cola i Norge varsler nå at de produserer alt sitt vann på flasker av 100 prosent resirkulert plast - som altså er det samme som Ringnes sparket i gang i november i fjor.

- Pant meg

Samtidig med at Coca-Cola lanserer de nye, resirkulerte flaskene, gjør de en stor endring på logoen.

Så nå skal du se litt ekstra etter dersom du skal hente ei flaske Bonaqua i butikkhyllene:

HVA ER DETTE? Bonaqua fra Coca-Cola får en periode ny logo. Så nå må du kanskje studere flaskene i brus-hylla litt nøyere for å finne det du er ute etter. Foto: Coca-Cola
HVA ER DETTE? Bonaqua fra Coca-Cola får en periode ny logo. Så nå må du kanskje studere flaskene i brus-hylla litt nøyere for å finne det du er ute etter. Foto: Coca-Cola Vis mer

Der vil produktnavnet i en periode være byttet ut med en panteoppfordring som selskapet håper skal minne forbrukerne til å levere flaskene til pant i stedet for å kaste dem i søpla: «Pant meg igjen».

– Vi ønsker at hver eneste av våre flasker skal pantes, slik at de kan gjenvinnes. Når vi nå tar i bruk 100 prosent resirkulert plast på alle vannflaskene vi lager i Norge, velger vi derfor å bruke logoplassen på flaskeetikettene til å minne om hvor viktig det er at man alltid panter alt, sier Barbara Tönz, Country Director for Coca-Cola Norge.

Når får vi svenske tilstander?

Norge er imidlertid langt unna svenske tilstander.

Coca-Cola Sverige er i førersetet når det kommer til satsing på bruk av resirkulerte flasker:

Sverige er første land i verden der Coca-Cola vil produsere samtlige flasker på alle merkevarene av 100 prosent resirkulert plast. Der byttes også etikettene ut med et pantebudskap på Coca-Cola, Fanta og Sprite.

De nye norske vannflaskene er også en del av en større skandinavisk satsing - og Coca-Cola Norge sier til Dinside at målet er at også alle flaskene som produseres i Norge, skal være av 100 prosent resirkulert plast, selv om de ikke kan si noe om når vi i Norge vil komme på høyde med Sverige og være 100 prosent resirkulert i flaskebruken:

– Coca-Cola i Norge jobber mot et mål om 100 prosent resirkulert plast i alle flaskene som produseres her i landet, og håper å følge etter Sverige så snart som mulig, sier Mette Vinther Thalberg, kommunikasjonssjef i Coca-Cola European Partners Norge.

Coca-Colas mål er 100 prosent resirkulert plast i alle sine flasker, 50 prosent allerede innen 2023.

- Paradoks at vi ikke har høyere andel

Ringes administrerende direktør, Anders Røed, har uttalt i en pressemelding at Norge har verdens beste pantesystem, og samler inn ni av ti solgte plastflasker, og at han derfor mener det er et paradoks at vi i dag ikke har en høyere andel av resirkulert plast i flaskene enn ti prosent.

– Vårt mål om å ha minst 50 prosent resirkulert plast i flaskene våre innen 2025 er dobbelt så høyt som EU-målet. Dette vil redusere den årlige bruken av ny plast med mer enn 3750 tonn, sier Røed.

Hovedgrunnen til at produsentene i svært stor grad velger å bruke ny plast i flaskene er ifølge Røed at prisen på den minst miljøvennlige nye plasten er langt lavere enn den resirkulerte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer