Commodore 64

Alle tidsepoker har sin iPod. Et produkt alle vil ha eller drømmer om. Men livet på toppen er hardt og brutalt, og etter en kort stund havner de alle i glemselens bakgård. Her gjenoppliver vi barndomsheltene. Dagens dings var 80-tallets store guttedrøm.

Publisert
Sist oppdatert

For alle som vokste opp i Norge på 80-tallet var Commodore 64 det ultimate leketøyet. Og vi var slett ikke alene. I 1982 var C-64 historiens bestselgende datamaskin, og allerede i 1983 hadde konsernet solgt nesten 22 millioner maskiner. Filosofien til mannen bak C-64, "Computers for the masses, not the classes" - var definitivt gått i oppfyllelse.

C-64 var altså datamaskinen som klarte å få millioner av ungdom verden over til å sitte tålmodig på gutterommet i 10 til 15 minutter, mens programmene ble lastet inn. Ofte måtte man også prøve flere ganger, fordi meldingen "load error" lyste mot deg. Dagens fjortiser ville antagelig ikke holdt ut mer enn et par minutter, mens for ungene på 80-tallet var dette toppen av lykke.

Trykk her for å se store bilder av Commodore 64

Unik spillmaskin

For de av oss som måtte overtale foreldrene, var det vanligste argumentet for å få spilleren i huset at man skulle lære seg programmering. En gigantbløff selvfølgelig. Grunnen til at C-64 ble forgudet av småunger over hele verden var nemlig enkel:

Spill, spill og atter spill.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer