Coop tilbakekaller paprika

Tilbakekalles på grunn av for høye verdier av plantevernmidler.

TILBAKEKALLES: Coop tilbakekaller et parti med gul og grønn paprika etter funn av for høye verdier av plantevernmidler. Foto: Shutterstock/ NTB scanpix
TILBAKEKALLES: Coop tilbakekaller et parti med gul og grønn paprika etter funn av for høye verdier av plantevernmidler. Foto: Shutterstock/ NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Coop kaller tilbake et parti med gul og grønn paprika i løsvekt etter at det er funnet for høye verdier av plantevernmidler i produktene. Funnet ble gjort i en rutinekontroll og de aktuelle produktene er nå fjernet fra butikkene, skriver Coop i en pressemelding.

Produktene det gjelder er solgt fra 12. august.

Paprikaen det er snakk om er solgt til butikker i sju av Norges elleve fylker:

 • Innlandet
 • Oslo
 • Viken
 • Vestfold og Telemark
 • Trøndelag
 • Nordland
 • Møre og Romsdal

Dersom du har et produkt som er omfattet av tilbakekallingen liggende, kan du levere den inn og få pengene tilbake:

- Vi oppfordrer kunder som har kjøpt gul eller grønn paprika i løsvekt om å levere produktet tilbake til butikk, slik at de kan få refundert pengene, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge.

Usikre på omfanget

Han forteller til Dinside at den aktuelle paprikaen er dyrket i Belgia og at de har kjøpt den av en leverandør i Nederland.

Det er fremdeles usikkert hvor mye det er solgt av denne paprikaen, men at det er snakk om 160 kartonger grønne og 120 kartonger gule paprika som har ankommet til Coops lager.

- Eksakt hvor mye som er blitt solgt vet vi først når butikkene sendt krav om kreditering til lokal lagerenhet, frist for dette er 28. august. Så omfanget er vi litt usikre på, for oss har det viktigste vært å få fjernet produktet fra butikk og informert kundene om at produktet skal kastes eller leveres tilbake til butikk slik at de kan få pengene tilbake, sier Kristiansen til Dinside.

Kontroll av plantevernmiddelrester

Mattilsynet utfører i samarbeid med NIBIO årlig offentlig kontroll av plantevernmiddelrester i næringsmidler.

Den siste rapporten, som omhandler kontroller i 2019, ble offentliggjort i juni 2020.

Resultatene viste at det ble påvist rester av plantevernmidler over grenseverdi i 2,1 prosent av prøvene. Av disse ble 1,3 prosent av prøvene betegnet som overskridelser. To av prøvene med overskridelser kom fra EU/EØS-land, mens de resterende 12 prøvene kom fra land utenfor EU/EØS.

Det var ingen funn over grenseverdi i norske prøver.

Rapporten viste også at det er flest plantevernmiddelrester i frukt og urter:

Det er færre prøver med rester av plantevernmidler i grønnsaker og urter enn i frukt og bær. Andelen med funn over grenseverdi er større i frukt og urter enn i grønnsaker og bær.

- Ikke over grenseverdiene i norske produkter

I en pressemelding uttaler seniorrådgiver Hanne Marit Gran i Mattilsynet at plantevernmiddelrester i norske produkter har vært fraværende de siste åra:

-Våre overvåkingsprogrammer av plantevernmiddelrester i næringsmidler bekrefter den gode situasjonen vi har for produksjonen av frukt, bær og grønnsaker i Norge. Vi har de tre siste åra ikke funnet en eneste prøve med rester over grenseverdiene i norske produkter. Også for utenlandske produkter kan vi slå fast at det er få funn av plantevernmiddelrester over grenseverdiene, sier Gran.

I 2019 hadde de hovedfokus på eple, jordbær, fersken/nektarin, salat, hodekål, tomat, spinat, vin, bygg, havre, melk, svinefett og barnemat og økologisk mat.

Om platevernmidler

 • Ifølge Mattilsynet brukes plantevernmidler til bekjempelse av skadegjørere som ugras, insekter og sopp samt til å regulere plantevekst med mer.
 • Vanligvis brukes kjemiske stoffer, men det finnes også biologiske metoder.
 • De som bruker plantevernmidler har ansvar for at regelverket for oppbevaring og bruk av plantevernmidler blir fulgt.
 • Mattilsynet understreker at nasjonale myndigheter er opptatt av å redusere risikoen ved bruk av plantevernmidler men påpeker samtidig at plantevernmidler et viktig hjelpemiddel for landbruket for å kunne produsere mat av god kvalitet og opprettholde en lønnsom produksjon.
 • I løpet av vekstsesongen vil det vokse opp ugras og det kan være angrep av ulike skadegjørere som sopp og insekter/midd.
 • Når man bruker et plantevernmiddel under dyrking, vil det være naturlig at man kan finne igjen rester av dette plantevernmiddelet i produktet.
 • For å begrense omfanget og faren ved å bruke et plantevernmiddel, er det satt et høyeste tillatte nivå av plantevernmiddelrester i næringsmidler (grenseverdi/MRL) for et plantevernmiddel i ulike produkter.

(Kilde: Mattilsynet)

-

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer