Copyright mot nasjonalarv

- Alf Prøysen går i glemmeboken når tekstene ikke er tilgjengelig på internett, skriver Jon Erland Madsen.

Publisert
Sist oppdatert

Bare eldre nordmenn er idag klar over at vi for noen år siden hadde en av Europas og verdens største visediktere gående blant oss. Alf Prøysen er idag bare kjent for et par sanger, "Du skal få en dag i mårå" og "Julekveldsvise". Men han skrev hundrevis av andre, i en rekke sjangre. Moroviser, barnesanger, kjærlighetssanger, ballader og ikke minst viser med skarp politisk brodd. Han formulerte bilder og tanker vi kjenner igjen når han har sagt det først.

Folket bærer visearven

De andre store visedikterne av Prøysens generasjon holdes vedlike i det små. Det er hjemmespillerne, de tusen gitarhjem, som skriver ut tekstene til Bob Dylan, Cornelis Vreeswijk og Jaques Brel fra internett og sprer tradisjonen. De spilles fremdeles sporadisk på radio, og en og annen plate selges av Platekompaniet og iTunes, men visekunsten holdes i stor grad i live av gatemusikanter, kaféspillere og festplagere. De fyller hullene mellom de sjeldne radiospillingene. De gjør visene til allemannseie som vi nynner på jobben og synger for småbarna.

Det er kanskje ikke så interessant å måle den ene mot den andre. Kanskje var Ted Hughes større enn Bob Dylan. Kanskje er Tranströmer større enn Vreeswijk og Hauge dyktigere enn Prøysen. Men ingen nynner Tranströmer-viser, han blir aldri så innvevd i våre liv som sosionomen fra Stockholm.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer