Corona kan endre bruken av kontanter

Samtidig sier loven at du skal kunne betale med kontanter.

KONTANTER: Mange virksomheter oppfordrer til å betale med kort under coronapandemien. Samtidig sier hovedregelen at du skal kunne betale med kontanter. Foto: NTB Scanpix
KONTANTER: Mange virksomheter oppfordrer til å betale med kort under coronapandemien. Samtidig sier hovedregelen at du skal kunne betale med kontanter. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den pågående coronapandemien og en frykt for smitte ved bruk av sedler og mynter, har blant annet ført til at en rekke virksomheter enten ikke tillater kontantbruk, eller oppfordrer om betaling med kort eller Vipps.

Lovverket sier likevel at du skal ha anledning til å betale med kontanter. Samtidig tror Finans Norge at kontantbruken vil gå ytterligere ned som følge av coronasituasjonen.

Dette sier reglene

Jan Digranes, direktør i Finans Norge, sier til Dinside at lovbestemmelsene om kontantplikt i hovedsak gjelder. Samtidig er det ut fra et smittevernhensyn aksept for at man helst ikke skal benytte kontanter, og man oppfordres til å bruke kort, forklarer han.

Den generelle reglene er nemlig, ifølge Justis- og beredskapsdepartementet, at en forbruker har rett til å betale med kontanter hos betalingsmottakeren, slik Finansavtalelovens paragraf 38 slår fat.

- Etter paragraf 2 kan denne bestemmelsen ikke fravikes ved avtale til skade for forbrukeren, skriver departementet i en e-post til DInside.

Denne loven gir heller ikke særskilt hjemmel til å fravike loven av hensyn til å unngå smitte, men betalingsmottakeren har rett til å gi nærmere anvisning om betalingsmåten, dersom dette ikke medfører «vesentlig merutgift eller andre ulemper for betaleren».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer