Coronakrisen gir bunnrente i flere år

Ekspertene er enige: Styringsrenten fra Norges Bank kommer til å bli liggende på et historisk lavt nivå i lang tid. Årsaken er coronapandemien.

Sentralbanksjef Øystein Olsen skal kunngjøre hovedstyrets rentebeslutning torsdag. Ekspertene tror styringsrenten fra Norges Bank kommer til å bli liggende på et historisk lavt nivå i lang tid. Årsaken er coronapandemien. Foto: NTB scanpix
Sentralbanksjef Øystein Olsen skal kunngjøre hovedstyrets rentebeslutning torsdag. Ekspertene tror styringsrenten fra Norges Bank kommer til å bli liggende på et historisk lavt nivå i lang tid. Årsaken er coronapandemien. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Torsdag kunngjør sentralbanksjef Øystein Olsen hovedstyrets rentebeslutning.

– Renten blir enten stående hvor den er, eller satt i null. Det er de eneste to alternativene jeg ser som realistisk, sier økonomiprofessor Ola H. Grytten ved Norges Handelshøyskole (NHH) til NTB.

Allerede 12. mars dunket Norges Bank til med et rentekutt på 0,5 prosentpoeng, noe som brakte renten ned fra 1,5 til 1,0 prosent. Samme dag innførte regjeringen de strengeste restriksjonene i fredstid.

Bare en drøy uke senere gikk sentralbanken enda hardere til verks og kuttet styringsrenten med 0,75 prosentpoeng, til 0,25 prosent. Aldri tidligere har styringsrenten ligget så lavt.

– Årsaken er at vi trenger lave renter i næringslivet for å lette kapitalkostnader og eventuelt fremme det som måtte være av investeringslyst, sier Grytten.

Endring betinger åpning

Statistisk sentralbyrå (SSB) la nylig fram sine fremtidsutsikter.

– Vi legger i våre prognoser til grunn at styringsrenten holdes på det nivået som den er på nå også gjennom neste år, og deretter gradvis økes litt, sier SSB-forsker Thomas von Brasch til NTB.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer