Pristest

Coronatesting: Store prisforskjeller

I Oslo ser mange seg nødt til å teste seg for coronaviruset hos private legeklinikker. Det er forskjell i pris hos mange av klinikkene dersom du har symptomer eller ei.

CORONATILTAK: Byrårdsleder Raymond Johansen (Ap) presenterte en rekke nye coronatiltak for Oslo 11. august. Video: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Private legeklinikker opplever det som omtales som «enorm og eksplosiv» vekst i forespørsel etter coronatesting, skriver Dagens Medisin (DM).

Særlig i Oslo har pågangen vært stor, da mange har sett seg nødt til å ty til det private helsevesenet for å teste seg.

Private tester tusenvis

Anita Tunold, administrerende direktør i Aleris Helse, forteller DM at de har sett en enorm pågang av personer som ønsker å teste seg de siste par ukene ved alle sine avdelinger rundt omkring landet, dog spesielt i Oslo:

- Nå tester vi mellom 250 og 300 i uka, men vi har totalt sett kapasitet til å teste tusen bare i Oslo-området. Vi jobber også for å utvide testkapasiteten, ved å teste på kvelder og lørdager i tillegg, sier Tunold.

Nicolai Skarsgård, lege og daglig leder i Hjemmelegene, forteller på sin side om mange forespørsler om hjemmetesting, noe klinikken startet med ved påsketider, blant annet til eldre og andre i risikogrupper. I løpet av de siste to dagene har Hjemmelegene gjennomført 50 tester, hovedsakelig i Oslo.

Dr. Dropin opplever også økt interesse for coronatesting, ifølge lege og daglig leder Daniel Sørli. I løpet av sommeren har de testet flere tusen pasienter for coronaviruset, og de opplever nå en stor økning i antall henvendelser. Klinikkene fylles opp og de åpner derfor en egen testklinikk i løpet av de neste par dagene.

REISERÅD: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad forteller under regjeringens pressekonferanse at flere har uttrykt usikkerhet over hva kriteriene for å bli coronatestet er. Video: NTB SCANPIX Vis mer

Så mye koster det

Men hva koster det å teste seg for coronavirus hos private klinikker?

Dinside har sjekket prisene hos et knippe private legesentre, både landsdekkende og oslobaserte, på nettsidene deres:

Legeklinikk Pris
ALERIS (finnes i flere norske byer - se komplett oversikt på nett)Med symptomer: 970 kroner (inkluderer kort undersøkelse, test og resultat), uten symptomer: 1420 kroner (inkluderer medisinsk vurdering av allmennlege, test og resultat)
DR. DROPIN (Oslo/Asker, Bergen, Trondheim og Stavanger)995 kroner (konsultasjon koster 595 kroner, test og bekreftelse på negativ prøve har gebyr på 400 kroner)
HJEMMELEGENE (dekker store deler av Østlandet og Rogaland)1290 kroner (gebyr på 500 kroner for ikke-norske statsborgere)
OSLO HELSE750 kroner (bekreftelse for negative test kan kjøpes for 500 kroner ekstra)
VOLVAT (holder til i Oslo, Fredrikstad, Moss, Hamar, Lillehammer, Bergen, Trondheim og Tromsø)Medlemmer: 820 kroner, ikke-medlemmer 1025 kroner (pristillegg for materiell og etter kl. 16, i helgene og på helligdager)

Som du ser er det en del klinikker som har ulik pris til pasienter med eller uten symptomer, eller om hvorvidt de er medlem av klinikken. De tar gjerne også ekstra gebyr for dokumentasjon på negativ test.

Oslo øker testberedskapen

Byråd for helse, eldre og innbyggertjenester i Oslo kommune, Robert Steen (Ap), fortalte under tirsdagens pressekonferanse at Oslo kommune øker kapasiteten på coronatelefonen kraftig.

Til DM sier Steen at han er kjent med at enkelte har oppsøkt private testsentre for å sjekke seg for coronaviruset.

- Det viktigste nå er at testing gjennomføres, og vi har selvsagt ikke noe imot at private tilbud brukes, sier Steen.

Når det gjelder hva som er planen til Oslo kommune for å øke testkapasiteten raskt etter sommeren, svarer byråden at kommunen har økt kapasiteten på feberpoliklinikken og på Aker for testing.

- Vi vil også etablere nye testasjoner ulike steder i byen. I dette ligger også å etablere et drop-in tilbud, altså et tilbud uten timebestilling. Vi etablerer også en testasjon på Filipstad for reisende som kommer inn med ferge fra utlandet, sier Steen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer