Cubas viktigste eksportartikkel

Man trodde det hvite sukkeret skulle redde Cuba. Det ble det brune sukkeret, folket, som ble øyas viktigste eksportartikkel. For verdien av eksilcubanernes pengebrev er mye større enn sukkereksporten.

Publisert
Sist oppdatert

- Hei, sexy, hvor kommer du fra?- Hello, beautiful, skal vi ta en mojito?

Utenfor berømte Capitolio i sentrum av Havanna, langs promenadegaten Obispo og på de vakre plazaene i Gamle Havanna er det en uerklært krig. Turister, unge som gamle får herlige tilbud og tilrop.

- Hvor kommer du fra, mami? roper unge menn blidt etter de solbrente europeerne i shorts. – Hvor skal du hen?

Likeså på den hvite stranden, Mar Azul i Havanna, Cuba, føres det en krig. De cubanske jentene viser frem alt de har i kropp og ørsmå bikinier, mennene farter rundt og smører mer enn gjerne inn rosa skuldre som står i fare for å bli solbrente. Krigen handler om å få seg en kjæreste – om så for en dag. På kort sikt betyr en utenlandsk kjæreste tilgang på goder som sjampo, joggesko, en middag og kanskje til og med julegratiale. På lang sikt kan en utenlandsk kjæreste bety ekteskap med påfølgende emigrasjon – og at ytterligere en cubansk familie er økonomisk sikret.

Mer u-hjelp fra innvandrerne enn fra bistandsprosjektene

Eksilcubanere sikrer velferd

Man anslår at cubanere bosatt i utlandet årlig sender til sammen en milliard dollar til sine familier på Cuba. Cubanske myndigheter antar at rundt 55 prosent av befolkningen har tilgang til dollar. Det bor mer enn en million cubanere i USA, og de står for 90 prosent av pengeforsendelsene. Man antar at pengestrømmen fra USA til Cuba ville vært større dersom handelsblokaden opphører. Cubanere i USA har ikke lov til å sende mer enn 1200 dollar årlig (2002) til sine familier på Cuba.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer