Skatteoppgjøret 2022:

Da kan du forvente skattepengene på konto

Flere har allerede mottatt og sendt inn skattemeldingen og noen venter kanskje på penger tilgode. Her får du en oversikt over når du eventuelt får penger inn på konto.

SKATTEMELDINGEN: I denne videoen viser skatteetaten hvordan man går gjennom skattemeldingen og hvordan man legger til eller endrer opplysninger. Video: Skatteetaten. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom du allerede har fått skattemeldinga og sendt den inn, kan du forvente å ha pengene på konto innen få dager.

Skatteoppgjøret rullet nemlig ut allerede 23. mars for noen nordmenn.

Men de aller fleste vil få skatteoppgjøret sitt mellom 2. april og 24. juni.

Når må man levere skattemeldingen 2022?

Fristen for å levere endret skattemelding er 30. april - samme dag som også er fristen for å søke om utsatt levering og/eller levere aksjeoppgaven.

Skattemeldingen for personlig næringsdrivende, derimot, må ikke leveres før 31. mai.

Sender deg beskjed

– Vi kan ikke si noe konkret om når den enkelte får skatteoppgjøret, men de fleste lønnstakere og pensjonister får skatteoppgjøret i april, mai og juni. Vi sender deg beskjed når ditt skatteoppgjør er klart, forteller Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør i Skatteetaten til DinSide.

Hun ber alle huske på at Skatteetaten aldri sender ut lenker.

– Hvis du får penger tilbake, vil du normalt sett ha pengene på konto i løpet av kort tid etter du fikk skatteoppgjøret. Hvis du har restskatt vil du ikke få skatteoppgjør før i juni, og forfallet vil være i august, som før, forteller hun.

Sjekk skattemeldingen, og husk fristene

For å få skatteoppgjøret så tidlig som mulig, må du logge deg inn når du får melding om at skattemeldingen din er klar, sjekke at tallene stemmer, gjøre eventuelle endringer og levere skattemeldingen om noe er endret.

Som skattebetaler har du plikt til å sjekke at tallene og opplysningene i skattemeldingen stemmer!

Leveres helt til november

I følge Skattedirektoratet er det bare de som har penger tilgode som får skatteoppgjør i april og mai. Skatteoppgjør med restskatt sendes ut fra juni.

På Skattedirektoratet sine sider står det følgende:

Hvis du ikke får skatteoppgjøret ditt innen 29. juni er neste mulighet 17. august. Deretter er det løpende oppgjør frem til alle har mottatt sine skatteoppgjør, senest slutten av november.

Du får melding når din skattemelding er ferdig behandlet og ditt skatteoppgjør er klart.

Kan påvirke skatten

– Det er viktig å ikke tenke «skattemeldingen er ferdigutfylt». Skattemeldingen er bare nesten ferdig, og det er du selv som må gjøre den helt ferdig ved å sjekke at alt som skal være med, er med, sier divisjonsdirektør Gjengedal i Skatteetaten.

Tenk etter hva som skjedde i fjor. Endringer i livet kan påvirke skatten. Videre bør du sjekke at alt er med i skattemeldingen, råder hun videre.

SKATTELISTENE: Åpne skattelister gjør at du kan se hvem som har søkt deg opp. Slik sjekker du! Video: Ingebjørg Iversen Vis mer

Rente på restskatt og tilgodeskatt

I fjor var det null i rente på både restskatt og tilgodeskatt, men i år er ikke dette tilfelle.

Rentetillegget på restskatt for personlig skattyter (lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivende) er 0,39 prosent, og det er beregnet fra 1. juli 2021 til restskatt-forfall for første termin i 2022. Det vil si at hvis du betaler hele restskatten innen 31. mai, slipper du renter.

Har du betalt for mye skatt, er rentegodtgjørelsen også 0,39 prosent av det som er for mye innbetalt, beregnet fra 1. juli 2021 til skatteoppgjøret blir sendt skattyter i 2022.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer