Dagen for uflaks

Fredag den 13. er selve dagen for uflaks og ulykker. Er du heldig som fetter Anton eller forfulgt av uflaks som Donald Duck?

Publisert
Sist oppdatert

Fredag den 13. regnes over hele verden som en spesielt uheldig dag.

Og for noen mennesker er frykten for uflaks så stor at det er like greit å bli i sengen hele dagen.

Lang tradisjonAkkurat hvor og når tradisjonen med fredag den 13. startet, er uklart. Noen mener at tradisjonen kan spores tilbake til bibelhistorien og at blant annet korsfestelsen av Jesus skjedde på denne dagen.

Få arbeidsgivere vil vise noen forståelse for ansatte som nekter å jobbe på fredag den 13. Men for mange av våre forfedre har denne dagen vært så skummel at det ikke var stort som kunne utrettes uten at det førte til ulykke.

Å sjøsette en båt eller føde et barn på fredag den 13. kan ikke ende med noe annet enn en katastrofe. Det regnes heller ikke om spesielt heldig å inngå ekteskap, begynne i en ny jobb eller flytte på denne dagen.

Den eneste unnskyldningen for en slik uvettig oppørsel måtte da være om dagen er selve langfredag i påskefeiringen. Den hellige dagen har nemlig evnen til å overgå uflaksen som følger med fredag den 13.

Angst for uflaksNoen mennesker er så redde for fredag den 13. at de ikke kan fungere som vanlig på denne dagen. Legene kaller denne tilstanden for paraskevidekatriaphobia, som er nært beslektet med diagnosen triskaidekaphobia - angst for tallet 13.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.