Torsdag forrige uke varslet Norges Bank om at de setter ned styringsrenta med 0,25 prosentpoeng. Og bankene var ikke sene med å følge opp:
Allerede samme dag kunne blant annet Danske Bank, Nordea og DNB varsle om at de justerer ned sine boliglånsrenter tilsvarende.
For deg som boliglånskunde betyr dette at du om en seks ukers tid kan begynne å betale et lavere beløp på lånet hver måned.
Men det er gode grunner til å fortsette å betale et like stort månedlig beløp som i dag - etter at bankenes nye rente slår inn.
LES OGSÅ: - Du kan bli fanget i en knøttliten bolig
Betal som før - spar 130.000 kroner
Med hjelp fra forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB har vi regnet ut følgende:
Hvor mye sparer man på et boliglån, om man fortsetter å betale samme månedlige beløp, etter rentenedjusteringen på 0,25 prosentpoeng.
Vær oppmerksom på at regnestykket har en del forutsetninger: Vi har tatt utgangspunkt i et ordinært boliglån på 2,5 millioner kroner, og valgt 25 års nedbetaling av lånet. Vi har også forutsatt at belåningsgraden er mindre enn 75 prosent av boligens verdi.
Samtidig tar vi i dette regnestykket utgangspunkt i én og samme rente i hele nedbetalingsperioden i de to eksemplene: 2,90 prosent før rentenedgang og 2,65 prosent etter rentenedgang.
Dette gir følgende totale utgifter på boliglånet, med gammel og ny rente:
Forskjellen i rentekostnader er 134.538,82 kroner, i tillegg til 550 kroner på grunn av 11 færre måneder med termingebyr.
Totalt spart beløp: 135.088,82 kroner
Lavere gjeld gir tryggere økonomi
At en del nordmenn velger å betale ekstra på lånet når renta er svært lav, som i disse dager, kan en undersøkelse utført av Respons for Sparebank1, tyde på. Den viser at én av fire betaler ekstra avdrag på boliglånet.
– Mange ser at det lave rentenivået er en god anledning til å spare mer og betale ekstra ned på lån. Det viser at folk flest håndterer egen økonomi på en fornuftig måte, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.
I tillegg til å betale ekstra avdrag på boliglånet oppgir 13 prosent at de bruker noen av de sparte rentekronene på å betale ekstra ned på annen gjeld.
– Å betale raskere ned på lånene sine er kanskje den beste forsikringen mot uventede rentehopp i fremtiden. Med lavere gjeld, biter ikke en renteøkning like hardt, sier forbrukerøkonomen.

Ikke minst om du har mye gjeld, råder også Silje Sandmæl om å betale ned ekstra på gjelden. Da har man en ekstra sikkerhet ved uforutsette hendelser som gir en inntektsreduksjon.
- Mister du jobben, blir syk eller opplever samlivsbrudd skal de samme regningene betales til tross for en lavere inntekt. Det kan fort føre til betalingsproblemer hvis gjelden er for høy, sier hun til Dinside.
LES OGSÅ: Plutselig ble kredittgrensen satt opp med 15.000 kroner