Dagpenger ved permittering

Dagpengeutbetalingen kan drøye i to måneder til

Arbeids- og sosialministeren sier Nav ikke regner med å få betalt ut alle dagpengene før slutten av juli.

VELDIG OVERRASKET: Arbeids- og tjenestedirektør i NAV, Kjell Hugvik, hadde ikke ventet så mange søknader om dagpenger. Video: Øystein Sæthre Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I den muntlige spørretimen på Stortinget onsdag kunne arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) fortelle at Nav har seksdoblet sin behandlingskapasitet.

Men, samtidig kom det i løpet av én uke i mars mer enn hundre ganger flere søknader om dagpenger enn i en normaluke.

Konsekvensen er, ifølge Isaksen, at Nav først i slutten av juli regner med å være à jour med dagpengeutbetalingene.

Ny lønnsordning lar også vente på seg

Samtidig skal det innføres en ny ordning for lønnskompensasjon for personer som er permittert under coronakrisen. Denne skal gjelde uavhengig av om du har krav på dagpenger eller ikke.

Den skal etter planen komme på plass i første halvdel av juni, og utbetalinger vil da kunne skje i løpet av noen dager når arbeidsgivere melder inn krav.

Lønnskompensasjonen ble vedtatt i Stortinget allerede for ti uker siden, men ifølge Isaksen er det altså ikke ventet at Nav vil få systemet på plass før første halvdel av juni.

- Når den ordningen er på plass og arbeidsgiver melder inn de relevante tallene, vil utbetalingene ta kort tid, bare noen dager, sier arbeids- og sosialministeren.

- For dagpenger er det satt opp en forskutteringsordning hvor det allerede er betalt ut rundt tre milliarder kroner, legger han til.

- Alvorlig krise

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre påpekte at mange permitterte fortsatt venter på penger og har havnet i en svært utsatt situasjon:

- De får ikke utbetalt penger, mens regningene til husleie, barnehage og strøm fortsetter å komme, sa Støre.

Isaksen viste til at Norge på få måneder er kommet opp i 450.000 permitterte og arbeidsledige, og at Nav er testet til det ytterste.

- Vi er inne i en veldig, veldig alvorlig krise, sa han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer