Damedoen er en bakteriebombe

- Du spiller russisk rulett, mener amerikansk forsker.

Publisert
Sist oppdatert

Den amerikanske forskeren Chuck Gerba og hans assistent Denise Kennedy ved universitet i Arizona gikk grundig til verks når de skulle sjekke bakteriefloraen ved offentlige toaletter.

- Du spiller russisk rulett hver gang du går på et offentlig toalett, sier professor Chuck Gerba til universitetsavisen.

Bakteriebombe på kvinnetoalettet

Kennedy tok hundrevis av prøver, både på og under dolokket, på gulvet foran toalettet og fra vasken, fra toaletter i kjøpesentre, på busstasjoner, på flyplasser, på sykehus og på fast food restauranter. Av disse var sykehuset den sikreste plassen å gjøre sitt fornødende, mens den største bakteriebomben fantes på toalettene på busstasjonen.

Les også: Du kan bli feit av bakterier

Det som kom noe mer overraskende på forskerne var at det var dobbelt så mange sykdomsfremmende bakterier på kvinnetoalettet sammenlignet med herretoalettet.

Herretoalettene var mest forsøplet og luktet verst. Men kvinnetoalettene inneholdt flere fekalbakterier (bakterier fra avføring og ekskrementer) enn det herretoalettene gjorde.

- Jeg hadde ikke forventet at kvinnetoalettet var en større bakteriebombe enn herretoalettet, sier Kennedy.

Les også: Kvinner omgis av bakterier

Hun tror en av årsakene til dette er at kvinnetoalettet brukes hyppigere.
- Kvinner må sitte, uavhengig av om de skal urinere eller bæsje.
Generelt sett tror den unge forskeren at kvinner er flinkere til å vaske hendene etter å ha vært på toalettet, og at det forklarer bakteriemengden i vasken.

- Når du vasker hendene faller bakterier i vasken, hvor de lever lengre fordi vasken er fuktig, sier Kennedy.

Ikke skremselspropaganda

I tillegg til fekalbakterier fant forskerne salmonella, en bakterie som kan medføre matforgiftning, diaré og typhoid feber, i hver tiende vask. Og faktisk er det større sjanse å finne E.coli-bakterier i vasken enn i toalettet.

Kennedy forklarer at vasken er en bakteriebombe ettersom den er fuktig og dermed gir bakteriene bedre sjanse til å overleve og formere seg.


Les også: Vesken din er ei bakteriebombe

Begge forskerne bruker selv offentlige toaletter når det er nødvedig og poengterer at de ikke ønsker at resultatene skal oppleves som skremselspropaganda.

Da vil de heller at man skal ta noen enkle forhåndsregler som for eksempel å unngå svært travle offentlige toaletter.

- Offentlige toaletter med flere avlukk hadde flere bakterier enn enkle toaletter, sier Kennedy og legger til;

- Vask hendene, men prøv å unngå å berøre innsiden av vasken. Bruk gjerne tørkepapir når du skal skru av kranen og lukke opp døren til toalettet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer