Dårlig ånde er lett å behandle

Omtrent 10 til 15 prosent av den voksne befolkningen har dårlig ånde. I de fleste tilfellene kommer det av dårlig munnhygiene og er lett å fikse.

Publisert
Sist oppdatert

Selv om mange tror årsaken til dårlg ånde sitter i magen, viser det seg at de fleste tilfellene kommer av bakterier i munnhulen, melder legemiddelselskapet AstraZenecas pressetjeneste.

For de aller fleste vil den beste behandlingen være den enkleste: Regelmessig fjerning av belegg på tungen med tannbørsten og bruk av munnskyllevann.

Man har lenge trodd at oppdagelsen av magesårsbakterien Helicobacter pylori også var forklaringen på dårlig ånde.

Ny forskning indikerer imidlertid at hovedkilden for dårlig ånde skyldes bakterier i munnhulen, spesielt de bakterier som gir belegg på tungen. Helicobacter pylori er ikke en kjent bestanddel av dette belegget. Dette ble presentert denne uken på den 11 europeiske mage/tarmkongressen UEGW i Praha.

Selv om man utrydder bakterien Helicobacter pylori, fjerner man ikke den dårlige ånden. Hollandske forskere har funnet ut at tilstedeværelse av Helicobacter pylori i magesekken ikke hadde noen sammenheng med gassene som forårsaker dårlig ånde. Vanligvis skyldes dårlig ånde eller såkalt halitose på fagspråket illeluktende svovelholdige stoffer, spesielt metanetiol og hydrogensulfid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.