Dårlig hørsel av røyken

Tenåringer som røyker, er ekstra utsatt for hørselsproblemer, viser en ny studie.

Foto: Foto: Colourbox.com
Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Med det store antall hørselsskader både i arbeid og fritid er dette nok et argument for å stumpe røyken.


De samme problemene oppstår dersom tenåringenes mødre røykte under graviditeten. Ungdommene hadde problemer både med å lokalisere og tolke lyder når de ble distrahert, ifølge studien som er utført ved Yale University i USA.

- Dette kan absolutt være tilfelle i klasserom hvor det kanskje er andre personer som snakker samtidig og mye som foregår på en gang, sier hovedforfatter Leslie Jacobsen til BBC News.

Kombinert med for eksempel atferdsvansker kan hørselsproblemene være med på å skyve en elev ut av skolen, mener hun.

Les også: 15 gode grunner til å stumpe røyken

Påvirker hjernen
Forskerne har tatt røntgen av hjernen til nesten 70 personer mellom 13 og 18 år. Ungdommene som selv røykte eller hadde vært utsatt for røyk i mors mage, hadde ofte mer av en hvit materie i hjernen enn ikke-røykerne.

Foto: Foto: Colourbox.com
Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


Tidligere forskning viser at for mye hvit materie kan skape problemer i overføringen og tolkningen av lyder. Og ifølge den nyeste studien er det sannsynlig at nikotin fører til en overproduksjon av dette stoffet, ifølge BBC.

Les også: Røykere får mindre barn

I en datatest ble ungdommene også bedt om å gjenkjenne ord mens de ble distrahert av visuelle bilder eller bakgrunnslyder.

Blant guttene som ble testet, skåret de som var utsatt for røyk, 77 prosent, mens de andre skåret 85 prosent. Blant jentene var de tilsvarende tallene 84 prosent og 90 prosent. Dette er ganske tydelige resultater, mener forskerne.

Les også: Halvparten sliter med hørselen

Mange vil slutte
Niels Christian Stenklev, førsteamanuensis ved institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Tromsø, har forsket mye på hørsel. Han synes studien er spennende.

- Det er interessant å få ny kunnskap som tyder på en mulig negativ påvirkning av nikotin på hørselssystemets utvikling. Men ytterligere studier er nødvendige for å kartlegge slike effekter nærmere, sier han.

Anders Hegre, informasjonssjef i Hørselshemmedes Landsforbund kjenner til flere studier som viser at det kan være en sammenheng mellom røyking og hørselsproblemer.

- Denne studien kan være en av flere forklaringer på hvorfor det er en slik sammenheng, sier han til DinSide Helse.

- Alle er enige om at røyking ikke er bra. Med det store antall hørselsskader både i arbeid og fritid er dette nok et argument for å stumpe røyken, mener han.

Ifølge en undersøkelse MMI har gjennomført for Sosial- og helsedirektoratet i desember, sier 46 prosent av røykerne i aldersgruppen 15-24 år at de planlegger å slutte fra nyttår.

Les også: Avhengig etter to dager

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer