Dårlig luft tar liv

Hver år dør 310.000 EU-borgere for tidlig på grunn av dårlig luftkvalitet. I snitt blir levetiden forkortet med ni måneder.

Publisert
Sist oppdatert

Industri, trafikk og fyring er de største kildene til luftforurensning i EU. Verst er situasjonen i Be-ne-lux-landene, Nord-Italia og i nye medlemsland som Polen og Ungarn. Den forventede levetiden er mest forkortet i Belgia og minst i Finland, skriver BBC News Online.

KostbartI tillegg til forkortet levetid for innbyggerne medfører forurensningen store kostnader for medlemslandene. Hver EU-borger tar nemlig i snitt en halv sykedag på grunn av plager relatert til luftforurensning. EU-kommisjonen regner med at dette totalt koster medlemslandene 80 milliarder euro årlig, eller hele 663 milliarder kroner.

Tiltak nødvendigMange av problemene kunne vært unngått ved tiltak for å få ned forurensningen, ifølge britiske eksperter på luftveissykdommer.

Talskvinne for miljø i EU-kommisjonen Barbara Helfferich sier til BBC at det er flere måter å oppnå resultater på, blant annet ved å redusere forbrenning av fossilt brennstoff, finne alternative energikilder og begrense trafikken i bykjernene.

Verst for allergikereI Norge fører piggdekkbruk til mye ekstra mye svevestøv. En vinterdag midt i den verste trafikken i Oslo, når forurensingen ligger som et lokk over byen, sies det at Oslo-luften er verre enn den beryktede luften i Mexico City.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.