Dårlig luft tar liv

Hver år dør 310.000 EU-borgere for tidlig på grunn av dårlig luftkvalitet. I snitt blir levetiden forkortet med ni måneder.

Publisert
Sist oppdatert

Industri, trafikk og fyring er de største kildene til luftforurensning i EU. Verst er situasjonen i Be-ne-lux-landene, Nord-Italia og i nye medlemsland som Polen og Ungarn. Den forventede levetiden er mest forkortet i Belgia og minst i Finland, skriver BBC News Online.

KostbartI tillegg til forkortet levetid for innbyggerne medfører forurensningen store kostnader for medlemslandene. Hver EU-borger tar nemlig i snitt en halv sykedag på grunn av plager relatert til luftforurensning. EU-kommisjonen regner med at dette totalt koster medlemslandene 80 milliarder euro årlig, eller hele 663 milliarder kroner.

Tiltak nødvendigMange av problemene kunne vært unngått ved tiltak for å få ned forurensningen, ifølge britiske eksperter på luftveissykdommer.

Talskvinne for miljø i EU-kommisjonen Barbara Helfferich sier til BBC at det er flere måter å oppnå resultater på, blant annet ved å redusere forbrenning av fossilt brennstoff, finne alternative energikilder og begrense trafikken i bykjernene.

Verst for allergikereI Norge fører piggdekkbruk til mye ekstra mye svevestøv. En vinterdag midt i den verste trafikken i Oslo, når forurensingen ligger som et lokk over byen, sies det at Oslo-luften er verre enn den beryktede luften i Mexico City.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer