Dårlig økonomi = god helse

Greit med liten lommebok. Finanskriser kan også være bra.

Dårlig økonomi = god helse
Publisert
Sist oppdatert

Finanskriser er synonymt med arbeidsløshet, økonomiske bekymringer og dårligere helse.

Men aldri så galt at det ikke er godt for noe. For en usikker økonomi kan faktisk gjøre godt for helsa også. I alle fall i gamle dager:

En ny analyse av den store depresjonen i 1930-årene, som er ”moren” til alle økonomiske nedgangstider, viser at dødeligheten gikk ned og levetiden opp i løpet av denne perioden, skriver CNN.

- Det er til en viss grad gode nyheter. Vanligvis tenker man at det er ille ute med alt i nedgangstider, sier José A. Tapia Granados ved University of Michigan.

Les også:Sniffer kokain for å takle kriserRegningene gjør deg feit

Samme mønster for barna

I studien har Tapia og hans kolleger analysert den økonomiske veksten i USA og helsen til befolkningen mellom 1920 og 1940. I løpet av denne perioden økte den forventede levealderen med 8,8 år, men den svingte på lik linje med økonomien:

For dødeligheten og den forventede levealderen gikk ikke bare henholdsvis ned og opp under den store depresjonen, men også i nedgangstidene i 1921 og 1938, sammenliknet med andre år i løpet av tjue-års perioden. Selv om antall selvmord økte under den store depresjonen, utgjorde disse bare to prosent av alle dødsfall.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer