Dårlig økonomi = god helse

Greit med liten lommebok. Finanskriser kan også være bra.

Dårlig økonomi = god helse
Publisert
Sist oppdatert

Finanskriser er synonymt med arbeidsløshet, økonomiske bekymringer og dårligere helse.

Men aldri så galt at det ikke er godt for noe. For en usikker økonomi kan faktisk gjøre godt for helsa også. I alle fall i gamle dager:

En ny analyse av den store depresjonen i 1930-årene, som er ”moren” til alle økonomiske nedgangstider, viser at dødeligheten gikk ned og levetiden opp i løpet av denne perioden, skriver CNN.

- Det er til en viss grad gode nyheter. Vanligvis tenker man at det er ille ute med alt i nedgangstider, sier José A. Tapia Granados ved University of Michigan.

Les også:
Sniffer kokain for å takle kriser
Regningene gjør deg feit

Samme mønster for barna

I studien har Tapia og hans kolleger analysert den økonomiske veksten i USA og helsen til befolkningen mellom 1920 og 1940. I løpet av denne perioden økte den forventede levealderen med 8,8 år, men den svingte på lik linje med økonomien:

For dødeligheten og den forventede levealderen gikk ikke bare henholdsvis ned og opp under den store depresjonen, men også i nedgangstidene i 1921 og 1938, sammenliknet med andre år i løpet av tjue-års perioden. Selv om antall selvmord økte under den store depresjonen, utgjorde disse bare to prosent av alle dødsfall.

Da forskerne så på andre vanlige dødsårsaker på den tiden, som hjerte- og nyresykdom, tuberkulose og trafikkulykker, var det færre som døde av dette i dårlige tider, og flere i gode tider. Forskerne fant et liknende mønster hos barn og med barnedødelighet.

Finanskrise fremmer pottetrening

Og hvorfor skjer dette?

Bringer mennesker sammen

Ifølge Tapia er det uvisst hvorfor dødeligheten går ned når det er dårlige tider, men samtidig er det vanlig at folk drikker og røyker mindre, og spiser mindre ute – og dermed kjører mindre, når det er nedgangstider. Selv om man gjør dette av økonomiske årsaker, medfører det færre ulykker, mener han.

Noen mener at finanskrisa gjør oss feite

En annen teori er at økonomiske nedgangstider bringer mennesker sammen. Vi støtter og hjelper hverandre mer enn når økonomien blomstrer. Det kan ha en positiv effekt på helsa, mener Tapia.

Andre eksperter som kommenterer funnene er overrasket.

Men ikke i moderne økonomi

- Funnene stemmer overens med resultatene av mindre studier som er gjort på økonomiske nedgangstider. Men at effekten var så stor, i en periode hvor det nesten var en fullstendig økonomisk kollaps, var uventet, sier økonomiprofessor Christopher Ruhm ved University of North Carolina, men minner om at da Sovjetunionen brøt sammen, hadde det ikke samme effekt på helsa til folket.

Ruhm tror ikke man ville se den samme effekten i moderne økonomi, selv om hans forskning viser at for hvert prosentpoeng arbeidsløshetsraten går opp, går dødeligheten ned med en halv prosent. Det er andre ting som har langt større betydning for helsa, mener han.

Studien er publisert i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer