Dårlig søvn kan være MS

Sliter du med søvnproblemer? Det kan være et tegn på alvorlige sykdommer som depresjoner eller MS.

Publisert
Sist oppdatert

Søvnrytmen vår påvirkes av mange faktorer. Og i de mørke vintermånedene er det mange som trenger mer søvn enn tidligere.

Men allikevel kan det ta sin tid før Ole Blund kommer på besøk. Som oftest er årsaken stress og dårlige søvnvaner. Men dårlig nattesøvn kan også skyldes mer alvorlige problemer.

Trenger utredningAmerikanske forskere har sett nærmere på 50 pasienter på en søvnklinikk i USA. Og resultatene er deprimerende lesning for både leger og pasienter.

Undersøkelsen som er presentert på legekongressen Chest i Seattle viser at 14 av pasientene led av psykiske problemer som depresjoner og manisk-depressive lidelser .

Hele 10 av pasientene led av nevromuskulære sykdommer som fibromyalgi, kronisk tretthet eller multippel sklerose (MS).

Forskerne mener disse funnene betyr at søvnproblemer kan være symptomer på mer alvorlige problemer enn vi liker å tro.

Søvnen ryker førstOg det er en konklusjon som får støtte i legestanden. Den svenske søvneksperten Torbjörn Åkerstedt mener at alle alvorlige problemer med nattesøvnen bør utredes av en lege.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer