Dårlige sjefer kan gi kvinner diabetes

Kvinner med stressende jobb og en uengasjert sjef har økt risiko for å utvikle diabetes.

Publisert
Sist oppdatert

Det er en svensk undersøkelse som viser dette. Kvinner kan få diabetes hvis de ikke trives på jobben eller har små muligheter til å påvirke arbeidsoppgavene sine.

Stress og mobbingDiabetes oppstår når bukspyttkjertelen ikke produserer nok insulin til å ta hånd om sukkerinntaket i kroppen. Når insulinmengden er for lav renner all næringen gjennom urinen og sukkerinnholdet blir for høyt. Da får du for høyt blodsukker.

Omtrent 3000 kvinner og 5000 menn mellom 35-56 år har deltatt i undersøkelsen. De fikk blant annet spørsmål om forholdet på jobben og om kosthold.

- Det viste seg at nesten 450 personer av disse 8000 led av diabetes type 2 - eller hadde utviklet et forstadium til sykdommen uten at de visste om det. Blant kvinnene hadde mange oppgitt at de kjente seg uønskede på jobben eller i en lengre periode opplevde stress og mobbing, sier Emelie Agardh, som utførte undersøkelsen, til Expressen.

Bra med kaffeDiabetes type 2 rammer først og fremst personer over 40 år og regnes som en av de vanligste folkesykdommene i vesten. Også overvekt, røyking, arv og mye stillesitting kan gi diabetes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer