Dårlige sjefer kan gi kvinner diabetes

Kvinner med stressende jobb og en uengasjert sjef har økt risiko for å utvikle diabetes.

Publisert
Sist oppdatert

Det er en svensk undersøkelse som viser dette. Kvinner kan få diabetes hvis de ikke trives på jobben eller har små muligheter til å påvirke arbeidsoppgavene sine.

Stress og mobbingDiabetes oppstår når bukspyttkjertelen ikke produserer nok insulin til å ta hånd om sukkerinntaket i kroppen. Når insulinmengden er for lav renner all næringen gjennom urinen og sukkerinnholdet blir for høyt. Da får du for høyt blodsukker.

Omtrent 3000 kvinner og 5000 menn mellom 35-56 år har deltatt i undersøkelsen. De fikk blant annet spørsmål om forholdet på jobben og om kosthold.

- Det viste seg at nesten 450 personer av disse 8000 led av diabetes type 2 - eller hadde utviklet et forstadium til sykdommen uten at de visste om det. Blant kvinnene hadde mange oppgitt at de kjente seg uønskede på jobben eller i en lengre periode opplevde stress og mobbing, sier Emelie Agardh, som utførte undersøkelsen, til Expressen.

Bra med kaffeDiabetes type 2 rammer først og fremst personer over 40 år og regnes som en av de vanligste folkesykdommene i vesten. Også overvekt, røyking, arv og mye stillesitting kan gi diabetes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.