Dårligere råd i 2008

Det blir tøft i år, men flere venter at renta går ned i 2009.

Publisert
Sist oppdatert
Det er nedgangstider nåAgnes Bergo i Pengedoktoren


 • Den nominelle renta i Husbanken er for tiden på 5,5 prosent, men ventes å stige med 0,2 prosentpoeng i tredje kvartal i år.
 • DnB Nor setter opp utlånsrenta for ordinære kunder med 0,25 prosentpoeng. Innskuddsrenta heves med opp til 0,40 prosent. Beste nominelle rente hos DnB Nor er 6,45 prosent.

 • NY KALKULATOR: Se om du kan få en gjeldsordning

 • Nordea hever renten på sparekontoer til personkunder med inntil 0,25 prosentpoeng. Renten på boliglån stiger med 0,15 prosentpoeng for lån på mellom 1 og 2 millioner kroner til Fordel Pluss-kunder, og 0,25 prosentpoeng for andre boliglån.

 • Hos Postbanken gikk lånerenta opp med 0,25 prosentpoeng. Dette gjelder for nye kunder fra og med 28. mars, og fra 19. mai for eksisterende kunder.
 • Ya-Bank har økt renta i vinter i tråd med pengemarkedsrenta. Banken vil følge utfallet ved neste rentemøte.
 • Lånekassen setter imidlertid ned fastrenten for lån med tre og fem års bindingstid.
  For studielån med tre års bindingstid settes fastrenten ned med 0,2 prosentpoeng til 5,4 prosent. Lån med fem års bindingstid får en rente på 5,2 prosent, ned 0,1 prosentpoeng, mens fastrenten på studielån med ti års bindingstid blir stående uforandret på 5,4 prosent.

  Rentenedsettelsen på lån med fastrente i Lånekasse kan tolkes dithen at det er ventet at renten - på sikt - skal bli lavere enn den er i dag. Denne rentenedgangen er altså priset inn i renten for lån med tre og fem års bindingstid.

 • Og samtidig øker bankenes innskuddsrente.
 • Årsakene til bankenes rentehevinger er økning i pengemarkedsrenten. For deg vil låneutgiftene bli høyere i løpet av 2008. Mange har allerede merket at en større andel av inntekten går med til å betale renter.

  Regn ut din nye rente i renteendrings-kalkulatoren

  Ikke flere rentehopp

  Norske husholdninger hadde ifølge Statistisk sentralbyrå en samlet brutto gjeldsbyrde på 1.761 milliarder kroner ved utgangen av februar. Men de mener at nå vil ikke renta bli mye høyere - men mange husholdninger vil likevel få det stramt:

  - I våre prognoser fra februar så vi ikke for oss ytterligere økninger i styringsrenta eller pengemarkedsrenta, sier Roger Bjørnstad, forsker ved Statistisk sentralbyrå til DinSide.

  - Bankrentene har steget utover hva styringsrentene skulle tilsi. Våre prognoser for 2009 tilsier en gjennomsnittlig utlånsrente på 6,2 prosent, mot 6,6 prosent i år. Nedgangen kommer av at finansuroen som har bidratt til renteøkningen vil fases ut og styringsrenta reduseres noe.

  Sjeføkonom Frank Jullum i Fokus bank slutter seg til SSB.

  - Vi venter et rentehopp nå, men at foliorenta i mars 2009 vil ligge på 5,5. Men vi tror ikke kundene kommer til å betale mer, fordi de allerede nå betaler for pengemarkedsrenta.

  Økonomisk rådgiver og daglig leder i Pengedoktoren, Agnes Bergo, er imidlertid bekymret for norske husholdninger.

  - Vi har fått signaler om renteoppgang både i vår og i høst. Renteøkningene vil ramme hardt, sier Bergo.

  Hun har regnet seg frem til at en husholdning med 400.000 kroner og 1,2 millioner i gjeld, vil få 7,8 prosent mindre disponible midler i år dersom denne husholdningens rente er på 8 prosent og inflasjonen er 3,5 prosent.

  - Det er nedgangstider nå, slår den kjente økonomen fast.

  Slik kan renteoppgangen ramme deg
   20072008
  Lønn400000424000
  Skatt9817696530
  Disponibel inntekt etter skatt:301 824327470
  Renter på lån:6000096000
  Disponibel inntekt etter skatt/renter:241 824231 470
  Nedgang i disponibel inntekt: 4,3 prosent
  Inflasjon 3,5 prosent
  Nedgang i disponibel inntekt etter renter: 7,8 prosent
  Kilde: Agnes Bergo/www.pengedoktoren.no. Forutsetter årslønn på 400.000 kroner, lønnsvekst i år på 6,0 prosent, gjeld på 1,2 millioner kroner, rente på 8 prosent, inflasjon på 3,5 prosent. Lønnsmottakeren lignes i skatteklasse 1, har ingen formueskatt og ingen kapitalinntekt.


  Demonstrasjoner mot økte matvarepriser

  AKTUELT:


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer