Dårligere rente på bedriftskonti

Er du selvstendig næringsdrivende, bør du vite at privatkunder ofte får bedre rente enn deg.

Publisert
Sist oppdatert
- Ofte er privatkunders innskudd noe mer stabilt enn innskuddene til bedriftene.Per Morten Ødegård, assisterende banksjef i Verdibanken.


Er du selvstendig næringsdrivende som har litt penger i overskudd? Da setter du dem kanskje på en høyrentekonto, og går ut fra at du får best mulig rente i banken. Og i alle fall bedre rente enn de små privatkundene?

Hvorfor får privatkunder bedre rente enn bedriftskunder? Bilde: Per Ervland.
Hvorfor får privatkunder bedre rente enn bedriftskunder? Bilde: Per Ervland. Vis mer


Men der tar du feil.

Så sikre er pengene dine

Taper renter

Våre undersøkelser viser nemlig at renten på bedriftskonti ofte er lavere enn på privatkonti.

Blant de ti store norske bankene vi sjekket, var det fem av disse som hadde divergerende renter på bedrifts- og privatkonti. I fire av disse tilfellene var rentesatsen høyere på de private konti. I tre av tilfellene var renten den samme (og i to tilfeller var det ikke mulig å få oppgitt den konkrete rentesatsen, da denne settes individuelt, spesielt for bedriftskunder).

I verste fall får man en rente som er hele 1,60 prosentpoeng lavere på en bedriftskonto, enn på en privatkonto. I Verdibanken er innskuddsrenten for bedriftskunder 4,60, mens tilsvarende rente for private er 6,20 prosent. I DnB NOR er rentedifferansen mellom tilsvarende privat- og bedriftskonti 1,30 prosentpoeng.

I pristesten har vi forutsatt et innskudd på 100.001 norske kroner på en høyrentekonto, der det gjerne kan være et begrenset antall uttak i året. Videre har vi tillatt renter fra såkalte totalkundeprogrammer i pristesten.

Innskuddsrenter for bedrifts- og privatkonti
BankRente på bedriftskontoRente på privatkontoNavn bedriftskontoNavn privatkontoVilkår
DnBNOR4,50 %5,80 %Plasseringskonto bedriftSaga (Privat)Bedrift/Privat: Maksimalt 12 frie uttak i året pluss fjorårets renter.
Nordea5,05 %5,10 %Kapitalkonto BedriftKapitalkonto - Fordel PlusBedrift/Privat: Maksimalt 12 frie uttak i året pluss fjorårets renter.
Fokus BankOppgis ikke5,45 %-Kapitalkonto, privatBedrift/Privat: Ikke begrenset uttak per år.
Sparebank 1 Gruppen4,65 %5,05 %Bedrift HøyrentekontoHøyrentekonto Ekstra, PrivatBedrift/Privat: Maksimalt 8 frie uttak årlig.
Sparebanken Vest4,80 %4,80 %Høyrentekonto, BedriftHøyrentekonto, PrivatBedrift/Privat: 8 gebyrfrie uttak.
Glitnir6,50 %6,50 %Glitnir BedriftskontoGlitnir SparekontoBedrift: Ingen informasjon. Privat: 12 frie uttak i året pluss fjorårets renter.
HandelsbankenOppgis ikke5,10 %-Høyrentekonto, PrivatBedrift/Privat: Maksimalt 12 frie uttak i året pluss fjorårets renter.
Bank26,20 %6,20 %Innskud, BedriftInnskudd, PrivatBedrift/Privat: Ingen begrensninger i antall uttak.
Verdibanken *4,60 %6,20 %Verdispar NæringVerdikunde sparekontoBedrift/Privat: Ingen begrensninger i antall uttak.
Sparebanken 1 SR-bank4,65 %4,40 %Sparekonto, bedriftHøyrentekontoBedrift: Ingen informasjon. Privat: Maksimalt 8 frie uttak per kalenderår, pluss fjorårets renter.
Kilde: Bankene via nett og telefon 29., 30. april og 5. mai 2008. Forutsetter innskudd på 100.001 norske kroner. Endres renten i mai, benyttes den nye satsen. * 17. juni vil rentesatsen på privatkonto bli endret.

Bytt bank - tjen penger

Privatkunder mer stabile

- Ofte er privatkunders innskudd noe mer stabilt enn innskuddene til bedriftene. Vi vurderer imidlertid å endre på denne strukturen, men det er fremdeles en vei å gå, sier assisterende banksjef i Verdibanken, Per Morten Ødegård, og legger til:

- Dette er vel helt generelt for banknæringen. At privatkunder får bedre renter enn bedriftskunder.

Morten Skauge, informasjonssjef i DnB NOR.
Morten Skauge, informasjonssjef i DnB NOR. Vis mer


Også DnB NOR har en forskjell på innskuddsrenten til bedrifter og private.

- Årsaken eller forklaringen er rett og slett fordi det er to ulike markeder, der konkurransesituasjonen er forskjellig, sier Morten Skauge, informasjonssjef i DnB NOR, og legger til:

- Vi vil likevel råde bedrifter til andre spareformer enn høyrentekonto dersom de skal spare langsiktig.

Regn ut din formuesskatt

Merk at det i noen tilfeller ble funnet dårligere renter på nett, enn det som er oppgitt i pristabellen. Ved kontakt med banken fikk vi vite at en bedrift kunne få rente tilsvarende privatkunder.

Les mer om sparing:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer