- Dårligere tuberkulose-vaksine

Har du tatt BCG-vaksinen? Moderne varianter beskytter dårligere mot tuberkulose enn de gamle vaksinene, mener forskerne.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste av oss går rundt med et lite merke på skulderen etter vaksinen vi fikk på ungdomsskolen. Nå mener franske forskere at tuberkulosevaksinen i mange tilfeller ikke er effektiv nok, ifølge BBC.

Vaksinen består av levende svekkede tuberkelbasiller, og den første varianten beregnet på mennesker kom på markedet på begynnelsen av 1920-tallet. I løpet av årene har vaksinestammen endret seg på grunn av mangelfullt vedlikehold. Vi har derfor fått flere varianter av BCG-vaksinen med nye genetiske egenskaper, som brukes forskjellige steder i verden.

De nyeste versjonene er mindre effektive enn de tidligste vaksinene, hevder forskerne fra Insitut Pasteur i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.

Difteri, meslinger og poliomyelitt – det er et stikk mot det meste. Les mer her:

God, gammel årgangBakteriolog og tuberkuloseekspert Harald Wiker er ikke overrasket og støtter sine franske kolleger.

- Dette er en diskusjon som har pågått i kanskje 80 år. Flere studier tyder på at den tidlige BCG-vaksinen fungerer bedre enn dagens, sier Wiker som er professor ved Gades Institutt ved Universitetet i Bergen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.