- Dårligere tuberkulose-vaksine

Har du tatt BCG-vaksinen? Moderne varianter beskytter dårligere mot tuberkulose enn de gamle vaksinene, mener forskerne.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste av oss går rundt med et lite merke på skulderen etter vaksinen vi fikk på ungdomsskolen. Nå mener franske forskere at tuberkulosevaksinen i mange tilfeller ikke er effektiv nok, ifølge BBC.

Vaksinen består av levende svekkede tuberkelbasiller, og den første varianten beregnet på mennesker kom på markedet på begynnelsen av 1920-tallet. I løpet av årene har vaksinestammen endret seg på grunn av mangelfullt vedlikehold. Vi har derfor fått flere varianter av BCG-vaksinen med nye genetiske egenskaper, som brukes forskjellige steder i verden.

De nyeste versjonene er mindre effektive enn de tidligste vaksinene, hevder forskerne fra Insitut Pasteur i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.

Difteri, meslinger og poliomyelitt – det er et stikk mot det meste. Les mer her:

God, gammel årgangBakteriolog og tuberkuloseekspert Harald Wiker er ikke overrasket og støtter sine franske kolleger.

- Dette er en diskusjon som har pågått i kanskje 80 år. Flere studier tyder på at den tidlige BCG-vaksinen fungerer bedre enn dagens, sier Wiker som er professor ved Gades Institutt ved Universitetet i Bergen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer