Data-barn blir smartere

Barn som bruker datamaskin før de starter på skolen ser ut til å utvikle bedre læreevner enn barn som mangler datamaskinerfaring, sier amerikanske forskere.

Publisert
Sist oppdatert

I en studie der 122 barn mellom 3 og 5 år deltok fikk de som brukte datamaskin tre til fire ganger bedre resultater på en test som skal måle om barna er klare for å starte på skolen enn de som ikke hadde brukt datamaskin.

Noen tidligere studier har vist at datamaskinbruk bedrer barns finmotoriske evner og bedrer gjennkjennelsen av tall og bokstaver.

Men annen forskning har ikke funnet noen sammenheng mellom datamaskinbruk og barns kunnskaper eller språkevner - og noen eksperter mener datamaskinbruk tar plassen til viktige opplevelser som å leke med venner eller alene.

Forskerne bak denne studien fant ingen fordel i at barn hadde videospill hjemme. Blant de 59 prosentene av barna som hadde datamaskin hjemme, hadde de fleste videospill, skriver forfatterne bak studien, Xiaoming Li, som er barnelege ved Wayne State University i Detroit, og psykolog Melissa Atkins ved Ohio State University i Columbus.

Forfatterne innrømmer at studien er begrenset fordi den bruker foreldrenes anslag av hvor lang tid som ble brukt foran datamaskinen, og ikke sier noe om hvor ofte utdannende dataprogrammer ble brukt. Studien har blitt justert for forskjeller i økonomi og utdanning hos barnas foreldre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.