Dataprogram varsler kreftrisiko

Et nytt dataprogram kan foutsi kvinners risiko for å utvikle bryst- og eggstokkkreft med stor sikerhet.

Publisert
Sist oppdatert

Programmet Boadicea beregner risikoen ut fra alle kjente genetiske endringer som knyttes til krefttypene, melder BBC.

Forskerne fra den engelske kreftforskningsforeningen planlegger å tilby programmet til helsepersonell for å hjelpe dem å identifisere kvinner som trenger flere tester.

Da kan de bli satt på forebyggende behandling eller bli operterte.

Omtalen av programmet er publisert i tidsskriftet British Journal of Cancer.

Professor Doug Easton var med på å utvikle programmet. Han sier til BBC at de utviklet programmet for å kunne målrette videre testing av kvinner som har høyere kreftrisiko på grunn av genene.

- Boadicea analyserer kvinners risiko for bryst- og eggstokkreft ved å bruke gjennomgå informasjon om familiens krefthistorie.

- Programmet kalkulerer kvinners risiko for å ha en spesiell genmutasjon som kan føre til kreft, og deres risiko for å utvikle bryst- eller eggstokkreft, sier professoren.

Programmet forutser kreftrisiko basert på data samlet inn fra 1484 kvinner med brystkreft og 156 familier med flere tilfeller av bryst- og eggstokkreft.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer