Dataspill forandrer hjernen

Voldelige dataspill fører til endringer i hjernen. Resultatet kan bli mer aggressiv oppførsel, mener forskerne.

Publisert
Sist oppdatert

Snart er det jul, og hos mange står nye dataspill på toppen av ønskelisten. Men nå oppfordres kanskje foreldre til å kjøpe andre type gaver. For nå viser en ny studie at voldelige dataspill setter i gang hjernens følelsessenter, også kalt amygdala, og reduserer samtidig aktiviteten i delen av hjernen som et knyttet til selvkontroll.

- Dette er første gang det er blitt påvist at voldelige dataspill kan påvirke hjernens fysiologi og måten hjernen fungerer på, sier Dr. Vincent Mathews ved Indiana University School of Medicine i USA, som ledet studien, ifølge helsemagasinet Health Day.

Visste du at lite søvn kan gi feite barn?

MR-skanning
I studien på i alt 44 unge personer, måtte et tilfeldig utvalg spille et voldelig spill i tretti minutter, mens de resterende spilte et ikke-voldelig spill. Barna måtte samtidig gjennom funksjonell MRI (fMRI), som er en avansert bildegenereringsteknikk som brukes for å avbilde hjernens funksjon. fMRI måler endringer i en aktiv hjerne mens de skjer.

Forskerne fant at det var mer aktivitet i amygdala hos barna som hadde spilt voldelige spill. Samtidig var det mindre aktivitet i hjernedelene som jobber med selvkontroll og konsentrasjon.

- Funnene øker bekymringen for at denne type dataspill har en effekt på hjernen, og virker trolig inn på atferden også, sier Mathews.

Andre forskere mener imidlertid at videospill kan være bra terapi.

Funnene ble presentert på det årlige møtet til det radiologiske senteret i USA.

I USA i fjor ble det solgt videospill til en verdi av 10 milliarder dollar.

Andre forskere som har kommentert studien mener funnene støtter annen forskning gjort på dataspill. De mener også at forskningen har åpnet opp for nye områder når det gjelder å forstå prosessen bak effekten av voldelige videospill.

I Sverige har det for første gang hendt at et barn er blitt dømt for sin spilleavhengighet.

Sov ikke
Dataspillene tok til slutt over livet til 15-åringen. Han verken sov eller gikk på skolen og isolerte seg i sitt eget rom. Han ble aggressiv hvis foreldrene hans gjorde forsøk på å sette grenser, skriver Aftonbladet.

- Mange foreldre er dårlige til å se problemet, og mange sier: ”Mine barn har ikke problemer. Dette er noe som rammer andre”, sier Mikael Ericsson ved NoGame, som hjelper spilleavhengige mennesker.

Nå har retten i Dalsland i Sverige bestemt at barnevernet må ta hånd om gutten, og han er nå plassert på et behandlingshjem for ungdom.

Ericsson sier det er viktig at foreldre lærer barna å sette grenser.

- Man må forklare at barn kan sitte og spille i to timer, etter de har gjort leksene sine, og deretter sier de: ”Nå har du en halvtime igjen, nå er det ti minutter igjen osv”. Deretter setter du deg ved siden av barnet og skrur av datamaskinen, sier han og legger til at det er viktig å holde på det som er sagt.

Les også: TV-vold skader også hjernen

 

Mozon.no, 30.11.2006

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer