Overvåkning på arbeidsplassen

Datatilsynet bekymret for overvåking på arbeidsplassen

Antallet henvendelser til Datatilsynet om overvåking på arbeidsplassen har økt i flere år. Tilsynet er bekymret.

REDD FOR OVERVÅKNING: Datatilsynet får stadig henvendelser om overvåkning på arbeidsplassen. Foto: NTB Scanpix
REDD FOR OVERVÅKNING: Datatilsynet får stadig henvendelser om overvåkning på arbeidsplassen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Tilsynet fikk i fjor 73 henvendelser om overvåking på arbeidsplassen, mot 62 og 51 i henholdsvis 2017 og 2016, skriver Dagens Næringsliv.

– Personvern i arbeidslivet utfordres særlig av den teknologiske utviklingen som har muliggjort flere metoder for kontroll, som igjen gjør det mulig å registrere arbeidshverdagen til de ansatte i detalj, sier kommunikasjonsdirektør Janne Stang Dahl i Datatilsynet.

En ny undersøkelse viser at hver femte arbeidsgiver bruker verktøy for overvåking av ansattes epost, mens 45 prosent registrerer tidsbruk og produktivitet elektronisk.

– En arbeidsgiver har som hovedregel ikke lov til å gjøre innsyn i ansattes epost. Unntakene er dersom det er nødvendig for å ivareta virksomhetens drift eller ved mistanke om grove brudd på arbeidstakerens plikter, sier Dahl.

Sjefen må ha god grunn til snoking

Redsel for overvåkning på arbeidsplassen av både e-post og kommunikasjonsplattformen Slack, som mange bedrifter bruker, er ikke noe nytt.

Men i Norge er sjefene nødt til å ha godt grunnlag for innsyn i arbeidstakers private e-post-meldinger, enten for å sikre den daglige driften til arbeidsplassen, eller ved mistanke om alvorlige forhold, altså at noe er så alvorlig at det kan føre til at man kan sparkes.

Men selv om sjefen mener en slik sak ligger til grunn, kan hun eller han likevel ikke gjøre akkurat som vedkommende vil, og det er en lang liste med regler som må følges dersom sjefen skal snoke lovlig i e-postene og de private filene dine.

Vedkommende må blant annet bare søke etter det hun faktisk trenger, gi deg mulighet til å protestere og være tilstede når innsynet skjer, samt holde seg langt unna privat data.

Da Dinside tok en prat med seniorrådgiver Bård Soløy Ødegård i Datatilsynet ifjor, fortalte han at de får mange klagesaker på innsyn i e-post.

- I noen tilfeller ser vi alvorlige brudd på regelverket, hvor det også reageres med overtredelsegebyr. Andre ganger er det helt legitime grunner til innsyn, og selv om det kan ha vært ganske inngripende, er det gjennomført på lovlig måte, fortalte han den gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer