Rentebeslutning juni 2021

Datoen for første renteøkning er satt

Etter all sannsynlighet settes renta opp i september. Les hvordan du bør forberede deg i saken under.

RENTEKOSTNADENE ØKER: Høyere rente betyr dyrere gjeld. Nå har Norges Bank satt en dato for første renteheving siden pandemien traff oss, og du bør bruke tida fram mot den godt. Foto: Eilin Lindvoll
RENTEKOSTNADENE ØKER: Høyere rente betyr dyrere gjeld. Nå har Norges Bank satt en dato for første renteheving siden pandemien traff oss, og du bør bruke tida fram mot den godt. Foto: Eilin Lindvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Styringsrenta holdes uendret inn mot sommeren, men Norges Bank skriver samtidig i Pengepolitisk rapport at slik de vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenta mest sannsynlig bli satt opp i september.

Det betyr at renta sannsynligvis økes med 0,25 prosentpoeng den 23. september, som altså er datoen for høstens første rentemøte.

Under førstkommende rentemøte i august kan vi dermed forvente uendret rente nok en gang.

På tide å forberede deg

Nå når vi har en såpass konkret dato å forholde oss til, kan det være lurt at du tar en titt på privatøkonomien din og ser hvilke grep du eventuelt bør ha for å takle de økte renteutgiftene som kommer:

  • Legg lånet ditt inn i en lånekalkulator og se hvor mye høyere utgiftene blir med økt rente. Start så med å sette av dette beløpet allerede i dag. På den måten venner du deg til økte utgifter og trygger økonomien din.
  • Du bør sjekke hvordan boliglånsrenta di er sammenlignet med de beste tilbudene hos Finansportalen. Ser du at du betaler dyrt for lånet sammenlignet med hos andre banker, bør du prøve å prute ned renta eller flytte lånet til en annen bank.
  • Har du allerede konkurransedyktig rente, derimot, kan du se om du har råd til å gjøre en ekstraordinær innbetaling på lånet ditt. Da blir løpetiden på lånet kortere, og det kutter renteutgiftene dine også.
  • Du som har kredittgjeld eller andre dyre lån, bør bruke den siste perioden med lave renter til å betale ned disse.
  • Mangler du bufferkonto, bør du starte med å sette av penger til dette.

Mange kan gå på en «fritidssmell»

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand påpeker at det siste året er det mange som har lånt opp på boligen for å pusse opp, eller de har tatt opp lån til å kjøpe hytte, bil eller båt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer