Rentebeslutning juni 2021

Datoen for første renteøkning er satt

Etter all sannsynlighet settes renta opp i september. Les hvordan du bør forberede deg i saken under.

RENTEKOSTNADENE ØKER: Høyere rente betyr dyrere gjeld. Nå har Norges Bank satt en dato for første renteheving siden pandemien traff oss, og du bør bruke tida fram mot den godt. Foto: Eilin Lindvoll
RENTEKOSTNADENE ØKER: Høyere rente betyr dyrere gjeld. Nå har Norges Bank satt en dato for første renteheving siden pandemien traff oss, og du bør bruke tida fram mot den godt. Foto: Eilin Lindvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Styringsrenta holdes uendret inn mot sommeren, men Norges Bank skriver samtidig i Pengepolitisk rapport at slik de vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenta mest sannsynlig bli satt opp i september.

Det betyr at renta sannsynligvis økes med 0,25 prosentpoeng den 23. september, som altså er datoen for høstens første rentemøte.

Under førstkommende rentemøte i august kan vi dermed forvente uendret rente nok en gang.

På tide å forberede deg

Nå når vi har en såpass konkret dato å forholde oss til, kan det være lurt at du tar en titt på privatøkonomien din og ser hvilke grep du eventuelt bør ha for å takle de økte renteutgiftene som kommer:

  • Legg lånet ditt inn i en lånekalkulator og se hvor mye høyere utgiftene blir med økt rente. Start så med å sette av dette beløpet allerede i dag. På den måten venner du deg til økte utgifter og trygger økonomien din.
  • Du bør sjekke hvordan boliglånsrenta di er sammenlignet med de beste tilbudene hos Finansportalen. Ser du at du betaler dyrt for lånet sammenlignet med hos andre banker, bør du prøve å prute ned renta eller flytte lånet til en annen bank.
  • Har du allerede konkurransedyktig rente, derimot, kan du se om du har råd til å gjøre en ekstraordinær innbetaling på lånet ditt. Da blir løpetiden på lånet kortere, og det kutter renteutgiftene dine også.
  • Du som har kredittgjeld eller andre dyre lån, bør bruke den siste perioden med lave renter til å betale ned disse.
  • Mangler du bufferkonto, bør du starte med å sette av penger til dette.
SPARING: Forbrukerøkonom Tvetenstrand om hvorfor du bør ha en buffer. Vis mer

Mange kan gå på en «fritidssmell»

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand påpeker at det siste året er det mange som har lånt opp på boligen for å pusse opp, eller de har tatt opp lån til å kjøpe hytte, bil eller båt.

- Dette betyr at mange nå har to lån som vil få økte utgifter hver måned, men de fleste vil tåle denne første renteøkningen helt fint, fastslår forbrukerøkonomen overfor Dinside.

- Hvis bankene følger etter og setter opp boliglånsrenta vår med 0,25 prosentpoeng, vil et lån på tre millioner kroner koste deg 7500 kroner mer i året før skatt, eksemplifiserer hun.

Mot dobling av renteutgiftene

Ser vi lenger fram, derimot, er planen til sentralbanken å øke renta gradvis de neste årene, slik at vi i 2024 må regne med ei boliglånsrente opp mot tre prosent, ifølge Tvetenstrand.

- Dette er nesten en dobling i renteutgiftene vi har i dag, og det vil merkes.

For deg som har sparepenger på konto, betyr det samtidig at du endelig kan få litt renter på sparepengene dine.

LAVE RENTER: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl forklarer hvorfor du taper på å ha sparepengene dine stående på bankkonto. Video: Stig Fiksdal Vis mer

Ta med deg nye, gode vaner

Forbrukerøkonomen trekker avslutningsvis fram at vi har spart mye over en lang periode grunnet begrensede forbruksmuligheter, noe som gir rom for en sterk vekst i forbruket framover.

- Korttransaksjonsdata indikerer at forbruket vårt har tatt seg mye opp den siste tiden, og du skal fylle på «opplevelseskontoen» med god samvittighet, sier Tvetenstrand, men legger til:

- Men ta gjerne med deg noen av de gode vanene vi har fått i tiden som har vært, og ikke dra kredittkortet uten å ha mulighet til å betale tilbake hele summen på første regning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer