DBS Apache

Lenge før offroadsykler slo an hos massene var det en glider-sykkel du måtte ha for å imponere det annet kjønn og få høy status i kompisgjengen. Dagens glemte helt er 1970-tallets tøffeste sykkel: Apachen.

Publisert
Sist oppdatert

Selv fikk jeg aldri satt kloa i dette vidunderet av en tråsykkel, men avstandsforelskelsen var stor. Apache-syklene var det nemlig bare de virkelig tøffe gutta som hadde.

De breiet seg selvsagt på det lange setet, mens de smilte hånlig til oss smågutta på mer tradisjonelle sykler. Girspaken var for øvrig også en spesiell gimmick, der den var montert midt på rammen. Vi glemmer heller ikke speedometeret eller speilene.

Trykk her for å se to store bilder av Apachen

Historie

I følge Norsk teknisk museum lanserte DBS en modell ved navn Crossmaster for å introdusere DBS-merket på det svenske markedet.

På slutten av 1960-tallet ble Apache til som en videreutvikling av Crossmaster, men med en dekor og navn som spilte på barns cowboy- og indianer-lek. Målet var å lage en tøff og populær barnesykkel, og i ettertid er det ingen tvil om at de traff blink.

Utover på 1970-tallet ble det laget modeller med større rammer og flere gir, men det klassiske glider-utseendet var det ingen som turte å rokke ved.

I følge leser Øyvind Lunde var også Thomahawken, se bilder her, verdt å nevne:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer