De beste allergirådene

Sjekk hvordan du kan unngå kløende øyne, tett nese og nyseanfall.

Allergi kan være svært plagsomt, men det finnes heldigvis hjelp å få. Illustrasjonsfoto: colourbox.com  Foto: Foto: colourbox.com
Allergi kan være svært plagsomt, men det finnes heldigvis hjelp å få. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Solen skinner, det grønnes i naturen og vi trekker ut i hagene, parkene og på terrassene. Våren og sommeren er uten tvil en deilig årstid. Men for om lag 20 prosent av befolkningen fortoner den seg mer slitsom enn resten av året.

Det finnes imidlertid hjelp å få mot sterke allergiplager. Vi har tatt en kikk på en rekke metoder som påstås å ha en dempende effekt på allergisymptomer, og overlege Bente Kvenshagen som er spesialist i astma og allergi, har delt sine synspunkter med oss.

Les også: Rust deg mot allergiplagene


Bruk av legemidler

Det finnes en rekke legemidler som kan dempe symptomene på allergi. De kan fåes i form av injeksjoner, øyedråper, nesespray eller tabletter. I tillegg kan man vaksinere seg mot pollenallergi.

- Vi snakker jo om forskjellige grader av allergi, og de som er plaget i moderat grad vil kunne ha nytte av allergitabletter (antihistaminer) i tillegg til lokal behandling med nesespray og øyedråper, sier Kvenshagen til DinSide Helse.

For de som er hardere rammet anbefaler hun vaksine. Det er den eneste behandlingen som faktisk gjør noe med årsaken til problemet.

Bruk av honning

Gladnyhet for honningelskere? En studie som er gjort på pollenallergikere viser nemlig at man ikke reagerer på honning selv om den inneholder spor av pollen. Ifølge forskerne kan det tyde på at honningen har en beskyttende effekt mot pollen.

- De fleste pollenallergikere tåler honning selv om denne inneholder en del pollen, men det er ukjent for meg hvorvidt den har en lindrende effekt.

Les også: Pollen kan gi matallergi


Bruk av brennesle

Studier viser at brennesle har en god effekt på kroppens immunforsvar. Ulike forsøk peker på at den minsker produksjonen av kjemikaliene som er med på å utløse allergiske reaksjoner. Det gjenstår imidlertid flere tester før man kan anslå hvilke mengder som anbefales for inntak.

- I utgangspunktet er jeg skeptisk til å anbefale metoder som det ikke er gjort dokumenterte studier på, men brennesle i seg selv er jo helt ufarlig.

Bruk av hypnose

En toårig studie fra 2005 indikerer at selvhypnose kan hjelpe mot allergiske reaksjoner og høy feber. Ifølge den danske professoren Zachariae kan hypnose hemme allergiske reaksjoner som tett nese og rennende øyne. Ved hjelp av hypnose kan vi hemme frigjørelsen av de stoffene i kroppen som fører til allergiske symptomer, blant annet histamin, mener professoren.

- Dette er ikke noe som står på vanlige behandlingslister for norske leger, så det er helt ukjent for meg.

Å smøre neseborene


For å hindre pollenstøvet i å komme inn i nesen kan man for eksempel smøre vaselin i neseborene. Og glem ikke å vaske hunden etter at den har rullet seg i gresset.

- Jeg kan ikke tenke meg at dette har mer enn en marginal effekt, og det vil neppe være godt nok.

Les også: Mindre allergi med Fido?


Bruk av chili

Chilifrukten inneholder stoffet capsaicin, som for øvrig er virkestoffet i pepperspray som brukes til selvforsvar. Studier viser at det samme stoffet har en dempende effekt på allergiske symptomer og høy feber. Man må imidlertid være obs på for høye doser, som kan irritere nesegangene.

- Her ville jeg trodd det hadde motsatt virkning, fordi chili i seg selv gir nesesekresjon.

Bruk av akupunktur

Studier har vist at akupunktur både i forkant av og i løpet av pollensesongen kan ha en positiv effekt på allergiplager. Og effekten skal bli spesielt bra dersom behandlingen kombineres med tradisjonell kinesisk medisin.

- Jeg har hørt om bruk av akupunktur mot allergiplager, men har ennå ikke sett studier som kan dokumentere virkningen.

Bruk av løk

Kjemikaliet quercetin som finnes i løk skal ifølge forskere ha en dempende effekt på allergisymptomer og høy feber. Og det er ingen studier som viser at mye løk kan være skadelig.

- Jeg tviler på at løk har spesielt mye innvirkning på allergiske symptomer, det er i så fall snakk om en marginal effekt. Men som næringsmiddel er den selvsagt utmerket.

- Generelt vil jeg si at dersom man skal kunne råde folk til en behandling, er det viktig å kunne dokumentere effekten, sier Kvenshagen.

Les også: Allergi-helvete året rundt

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer