Fast eller flytende rente

De beste fastrentelånene nå

Du kan binde renten på hele eller deler av lånet ditt lavere enn flere alternativ med flytende rente.

FORSIKRING: Å binde renten på boliglånet ditt kan være en form for forsikring hvis du trenger forutsigbarhet, men du bør ta en prat med banken din og prøve å forhandle ned den flytende renten, samt sjekke tilbudet til andre banker, før du binder. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
FORSIKRING: Å binde renten på boliglånet ditt kan være en form for forsikring hvis du trenger forutsigbarhet, men du bør ta en prat med banken din og prøve å forhandle ned den flytende renten, samt sjekke tilbudet til andre banker, før du binder. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sentralbanken besluttet å øke styringsrenten nok en gang på torsdag, og hvis bankene følger etter og øker utlånsrente sine, vil flere oppleve at boliglånene deres blir dyrere.

Elisabeth Realfsen i Finansportalen har satt sammen et regneeksempel som illustrerer hvor mye dyrere et boliglån kan bli med renteøkning på 0,25 prosentpoeng, tilsvarende hevingen til Norges Bank:

LÅNEBELØP ØKNING ÅRLIGE RENTEUTGIFTER (FØR/ETTER SKATT 2019-REGLER) ØKNING MÅNEDLIGE RENTEUTGIFTER (FØR/ETTER SKATT 2019-REGLER)
2 millioner kroner5000 kroner / 3900 kroner417 kroner / 325 kroner
4 millioner kroner10.000 kroner / 7800 kroner833 kroner / 650 kroner
6 millioner kroner15.000 kroner / 11.700 kroner1250 kroner / 975 kroner

Samtidig er det varslet hyppigere renteøkninger framover, og for mange med høy gjeld, kan dette reise spørsmålet om de bør binde renten på boliglånet sitt.

Lenger ned i saken finner du oversikt over de beste fastrentelånene akkurat nå.

Sjekk dette før du binder renten

Dinside har flere ganger sjekket prisene på fastrentelån, sist i januar. Da viste Norges Banks utlånsundersøkelse at etterspørselen etter fastrentelån økte for fjerde kvartal på rad.

Det er imidlertid noen ting du bør vite før du binder renten, oppsummert i fem punkter:

  1. Hver gang vi sjekker fastrentelån og snakker med ekspertene om dette, påpekes det at det kun er én eneste god grunn til å binde renten, nemlig at økonomien din virkelig ikke vil tåle en renteoppgang, for du vil mest sannsynlig betale mer med fastrente i forhold til flytende rente.
  2. Før du velger fastrentelån, bør du sjekke om du har den laveste flytende renten du kan få, for eksempel via Finansportalen.no, og ta en prat med banken din for å prøve å prute ned renten. Hvis det ikke går, er det bare å bytte bank.
  3. Det er også sånn at du ikke må binde renten på hele lånet ditt, du kan gjøre det på deler av lånet ditt også.
  4. Du kan avslutte fastrenteavtalen før den er ferdig, men da kan banken kreve erstatning for eventuelt tap de får av at du ikke er deres lånekunde lenger, såkalt overkurs.
  5. Det kan gå andre veien også, at du mottar underkurs. Det skjer når renten på nye fastrentelån i banken er høyere enn renten du har avtalt på ditt fastrentelån i banken. Da vil lånet ditt ha ugunstige betingelser for banken, og de vil tjene på at du innfrir fastrentelånet.

Dette er de beste fastrentelånene

En person på 30 år med boliglån på to millioner og boligverdi på fire millioner kroner kan binde renten på lånet sitt i fem til ti år med en rente på 2,9 prosent i Fana Sparebank, som er beste alternativ når alt er inkludert i lånet og det ikke er krav om tilleggsprodukt.

Samme person med samme lån kan binde renten i Storebrand til 2,88 prosent, da med krav om tilleggsprodukt.

Det dyreste fastrentelånet med alt inkludert er fra Sparebank 1 Sogn og Fjordane, med en rente på 3,56 prosent. Dette lånet er 682 kroner dyrere i måneden enn tilsvarende lån i Fana Sparebank.

Her ser du komplett topp ti-liste over fastrentelån til 30-åringen:

Foto: skjermdump.
Foto: skjermdump. Vis mer

Et annet eksempel: En 40-åring med lån på fire millioner og boligverdi på seks millioner kroner, kan binde renten i fem til ti år hos Fana Sparebank til 2,87 prosent rente med alt inkludert og uten krav om tilleggsprodukt. Storebrand tilbyr 2,85 prosent rente med krav om tilleggsprodukt.

Fastrentelånene med høyest rente for 40-åringer er hos Sparebank 1 Sogn og Fjordane til 3,33 prosent rente med alt inkludert, eller til 3,54 prosent rente i Sparebank 1 Hallingdal Valdres med krav om tilleggsprodukt.

Prisforskjellen på fastrentelånet i Fana Sparebank og Sparebank 1 Sogn og Fjordane er 938 kroner i måneden.

Her ser du de tre beste fastrentelånene til en person på 40 år:

Foto: skjermdump.
Foto: skjermdump. Vis mer

Prisene er hentet inn fra finansportalen.no 21. juni 2019.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer