De beste førstehjemslånene

Skal du kjøpe bolig for første gang over nyttår? Da bør du velge riktig bank. Trikset er å opprette en BSU-spareavtale hos en bank som gir deg gunstige renter selv om du har lite egenkapital.

Publisert
Sist oppdatert

De beste førstehjemslånene

  1. For hele landet
  2. Gode lokale


De siste årene har det blitt vanlig at banker tilbyr egne låneavtaler til ungdom som kjøper bolig første gang - såkalte "førstehjemslån". Det er svært forskjellig hva som bakes inn i disse pakkene. Noen av bankenes tilbud til ungdom ligger så nær deres vanlige tilbud, at de i praksis ikke er til særlig hjelp for en som skal etablere seg for første gang.

Dårlig sikkerhet er kjernen

Problemet for en som kjøper bolig for første gang er først og fremst sikkerheten hun eller han er i stand til å stille. Det vanlige kravet om tyve prosent egenkapital for en bolig til en million kroner utgjør 200.000 kroner - en svimlende sum for en som akkurat er ferdig med studiene.

Håpet ligger hos de bankene som har forstått dette, og tilbyr lån med atskillig lavere krav til sikkerhet, men med en hyggelig rente likevel. Flere banker tilbyr førstehjemslån innenfor 90 prosent av boligens kjøpesum, men med en rente som tilsvarer lån innenfor 60 prosent.

Vi har spurt alle landets banker om deres tilbud til førstegangsetablerere, og funnet et tyve-talls banker som tilbyr hyggelige renter med lave krav til sikkerhet. Cirka halvparten tilbyr førstehjemslån til kunder over hele landet.
Resten krever at du har en eller annen tilknytning til kommunene eller regionene de har definert som sitt marked. For de som bor i Sauda, Time osv, er de likevel så interessante, at vi har tatt dem med.

Opprett BSU

De aller fleste førstehjemslånene forutsetter at du har en BSU-konto (Boligsparing for ungdom) hos den aktuelle banken når du søker om lån. Bare noen ytterst få stiller krav til størrelsen på sparebeløpet, eller om at BSU-sparingen må ha skjedd hos dem.
Sparebanken Hardanger er blant de strengeste, med sitt krav om at BSU-kontoen må være ett år gammel.

Har du planer om å kjøpe bolig, bør du derfor velge ut banken du ønsker å satse på som långiver, og opprette en BSU-spareavtale. Hvis du allerede har en BSU-konto i en annen bank, kan den flyttes. Oppgir du ditt gamle BSU-kontonummer, vil den nye banken sørge for at pengene automatisk blir overført til den nye kontoen.

Se alle de landsdekkende tilbudene her.
Her finner du de lokale og beste tilbudene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer