Grensehandel

De beste grense­handels­­tipsene

Her er de beste tipsene til hva du bør huske, om du skal på svenskehandel på Nordby, Strømstad eller andre grensehandelssteder i påsken.

GRENSEHANDEL I SVERIGE? Hva bør du handle - og hva bør du kanskje ikke handle - i svenske butikker? Valutaen er ganske gunstig for nordmenn på svenskehandel om dagen - men pass på så du får med deg de aller beste kjøpene hjem. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
GRENSEHANDEL I SVERIGE? Hva bør du handle - og hva bør du kanskje ikke handle - i svenske butikker? Valutaen er ganske gunstig for nordmenn på svenskehandel om dagen - men pass på så du får med deg de aller beste kjøpene hjem. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

For nordmenn på svenskehandel er kursen på svenskekrona gunstig om dagen: 11. april betalte du 91,87 norske kroner for 100 svenske kroner. Ifølge Norges Bank, var månedsgjennomsnittet på drøye 95 kroner både i desember og januar, og i mars var gjennomsnittskursen på 92,55 kroner.

Dermed kan det være ekstra gunstig å legge en handletur til over svenskegrensa nå.

Men du blir nok ikke alene dersom du velger å legge turen til Sverige for litt påskehandel.

Ole Jørgen Lind, butikksjef hos MaxiMat på Nordby Shoppingcenter, har tidligere sagt til Dinside at det er de første dagene i påskeuka det er travlest.

– Det er mest folk fra og med lørdag før palmesøndag og til og med onsdag før skjærtorsdag, har Lind tidligere sagt til Dinside.

For folk på Østlandet er spesielt Skjærtorsdag forbundet med elleville nordmenn som inntar Strömstad – med tilhørende trafikalt kaos.

Butikkene holder åpent alle dager i påsken, men skal du innom Systembolaget samtidig så bør du sjekke åpningstidene der før du reiser –for det er stengt noen av dagene i påsken (Strömstad-polene er stengt Skjærtorsdag, i tillegg til Langfredag og 2. påskedag. Søndager er det alltid stengt. Øvrige Systembolag har oftest åpent på Skjærtorsdag.)

Men det er noen ting du bør passe på, for å «spare» mest mulig på grensehandelen. Og som vi kommenterte etter vår pristest på Harryhandel i fjor påske:

Du bør oppdatere deg på de gode påsketilbudene som følge av priskrig i de norske matbutikkene, før du legger ut på svenskehandel.

De smarteste kjøpene - og de dyreste fellene

Her er våre beste tips til hvordan du gjør de smarteste kjøpene - og styrer unna de dyreste fellene.

Og vi minner på: Du blir spurt om du vil betale i svenske eller norske kroner, når du handler på grensa - eller andre steder i utlandet - men du bør alltid betale i lokal valuta.

#1: Hva lønner det seg å kjøpe?

Dagbladet var på Nordby og Svinesund for å sjekke prisene på typiske grensehandelsvarer i februar, og du kan se pristesten her. Konklusjonen er som Dinside også har vist i pristester:

Det er mye å spare på kjøttvarer - men også på mel, melk, ost, frukt og grønt, laktosefrie varer, godteri, brus, alkoholholdige drikkevarer - og andre ting som krydder og megastore pakker med for eksempel tacokrydder.

Og ja, ferdigpizza og tacomiddagen blir generelt ganske mye billigere om du handler inn på grensa.

Og tro det eller ei: Norsk ost er faktisk billigere i Sverige enn i Norge!

#2: Husk rabattkupongene

I Norge er vi vant til lojalitetsprogrammer som Æ hos Rema 1000, Trumf hos Kiwi og Meny og Coops medlemsbonus - som alle krever at du registrerer deg som kunde for å få rabatter eller «bonusopptjening».

I Sverige har de en annen type rabatter, som krever at du har øynene med deg i butikken:

Rabattkuponger plassert på hyllekanten gir deg direkte prisavslag i kassa - men da må du huske å ta med deg rabattkupongen og levere den i kassa når du skal betale. Hvis ikke, får du ikke rabatten! Men du finner også rabatter på kjøp av flere pakker der - som vi kjenner fra norske matbutikker.

Hva koster turen?

Dersom formålet med turen til svenske butikker er å spare penger mot det du ville betalt i norske matbutikker, må du selvsagt også ta med i regnestykket hva selve transporten til handelsstedet koster. Dette inkluderer drivstoff, bompenger - og kanskje mat underveis?

For mange er det ikke kun det å spare penger som er formålet med turen: Vareutvalget i svenske butikker er mye større enn mange får i sin lokale norske dagligvarebutikk.

Det er også penger å spare på andre typer butikker: Apotekvarer kan være mye billigere, og så er det mange som vil legge inn et stopp hos Systembolaget - og der er det også lavere priser enn hos Vinmonopolet.

#3: Ikke kjøp dette

Nei, det er ikke alt som er billigere i Sverige. Smør er en av de tingene som tradisjonelt sett har vært billigere i Sverige, men som nå faktisk er dyrere: Det er melkemangel og dermed høye smørpriser i hele EU.

I Sverige koster meierismør nå rundt 95 kroner per kilo - mens det i Norge koster rundt 65 kroner per kilo.

Har du intensjoner om å «spare» penger på å grensehandle, bør du holde deg orientert om norske priser og tilbud også.

For velger du billigste vare i norske butikker, er det også ganske mye å spare. Og norske kampanjepriser på for eksempel kjøtt og sjokolade kan faktisk slå svenskeprisene - som vi så på lammestek rundt påsketider i fjor.

Og er du ute etter billig sjokolade eller godteri, er det ikke lenge mellom kampanjetilbud som gir deg for eksempel fire store sjokoladeplater for under 100 kroner i norske butikker - og det er omtrent det samme tilbudet du får også i svenske grensehandelsbutikker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer