De beste helseoppfinnelsene i 2009

Vi trodde de var utenkelige for bare ett år siden.

Med dette elektriske øyet kan blinde få synet tilbake. Foto: Shawn Kelly/MIT
Med dette elektriske øyet kan blinde få synet tilbake. Foto: Shawn Kelly/MIT Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har vært mange gjennombrudd i helseforskningen det siste året, og mange av de nye oppfinnelsene er fortsatt under utvikling.

Det er ingen tvil om hva den mest høyprofilerte helsekrisen i 2009 har vært. Svineinfluensaen, som ifølge WHO hittil har krevd 10.000 liv, skapte mye (til dels ubegrunnet) frykt og preget avisenes forsider i månedsvis, og er i aller høyeste grad fortsatt nærværende.

Les også: Slik pleier du en influensasyk

Svineinfluensavaksinen må, på samme måte som sykdommen i seg selv var den mest profilerte i 2009, kunne sies å være det største helsegjennombruddet i året som gikk.

Men dette var ikke den eneste viktige helseoppfinnelsen som kom i 2009. I år har det kommet nyvinninger som vi trodde at var utenkelige for bare ett år siden, eller som vi i hvert fall ikke trodde at ville bli virkelighet på mange år ennå. CNN har derfor satt opp en liste over de ti mest imponerende helseoppfinnelsene i året som har gått, og som vil kunne være til nytte for mennesker over hele verden.

1. Svineinfluensavaksinen

Som nevnt må vaksinen mot svineinfluensa kunne sies å ha vært det aller viktigste helsegjennombruddet i 2009. Vaksinen ble nemlig utviklet i rekordfart: det tok bare fem måneder fra det første utbruddet av det smittsomme viruset i Mexico i slutten av mars til de første vellykkede kliniske studiene av vaksinen var ferdige i midten av august.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer