De beste kjerringrådene

Hvordan blir man gravid fortest mulig og hvordan blir man kvitt kviser og luft i magen?

Publisert
Sist oppdatert

Kan urin virkelig brukes til noe fornuftig? Og hvorfor i all verden kan tomat være smart å ha liggende klart til bruk i sommervarmen?

Journalist Miriam Wicklund (59) har samlet inn og testet ut ulike kjerringråd i 25 år, og nå er hun aktuell med tre ferske bøker om temaet.

Les også: Rådene som redder sommerdagen

- Det er et livslangt kjærlighetsforhold. Jeg er tilhenger av alt som er lurt, lettvint og ufarlig. Av natur er jeg veldig nysgjerrig og utforskende, og for meg er det viktigste at noe virker, og ikke hvorfor det virker, sier hun til DinSide Helse.

Les Miriam Wicklunds svar fra nettmøtet tirsdag 03. juni her:

Nettmøtet er nå avsluttet.

gravid

Innsendt av jo
02.06.2008 12:01
Er det noe som kan hjelpe meg med å bli gravid fortest mulig
Hei,
Jeg vet ikke om dere har problem med barnløshet eller om dere bare er utålmodige. Det florerer ikke akkurat av kjerringråd mot barnløshet, og det er en god idé å oppsøke lege. Når det er sagt skal jeg bringe videre det lille jeg har kjennskap til.

Hvis det ikke er funnet noe galt med kvinnen, kan problemet skyldes dårlig sædkvalitet. Det sies at det kan hjelpe at mannen avkjøler testiklene en gang imellom.

Akupunkturbehandling kan være nyttig å forsøke. Jeg har hørt om flere par som mener seg hjulpet av det.


Det finnes også andre måter å nærme seg problemet på. I metamedisinen, som har utviklet teorier om hvordan psykiske blokkeringer og traumer kan påvirke kroppen negativt, snakkes det om at ubehagelige seksuelle opplevelser kan sette seg fast i underbevisstheten og sperre for en befruktning. Det hevdes at slike mentale låsninger kan løses ved at man blir bevisst på problemet som forårsaket dem, og at man snakker åpent om det. Det er med andre ord viktig å snakke om problemer som knuger en.

Selv har jeg truffet en kvinne som mente seg hjulpet av nettopp dette. Hun hadde prøvd å få barn i årevis, men da hun fikk spørsmål om hun hadde noen ekle minner forbundet med seksualitet, kom hun på en ubehagelig tilnærming hun en gang følte fra en slektning. Hun hadde holdt det for seg selv, men i samme sekund hun snakket om dette til andre, kjente hun en slags krampe slippe taket i underlivet. Tre uker etterpå var hun gravid. Barnet hadde hun på fanget mens hun fortalte meg om dette.
Vennlig hilsen Miriam

soleksem

Innsendt av janne
02.06.2008 12:13
Har du noen råd for soleksem som vi kan prøve?
Hei,
Smør huden med tomat eller sitron. Begge deler lindrer soleksem med nesten øyeblikkelig virkning. For bare noen dager siden testet jeg ut begge deler på en kvinne som hadde soleksem på armene. Vi smurte den ene armen med tomat og den andre med sitron for å finne ut hva som virket best. Armen som ble smurt med tomat ble lindret noe raskere enn den med sitron.
Sitron kan forøvrig brukes for å forhindre nye utbrudd. Smør på før du går ut i solen. La huden tørke før du har på solkrem, og smør deg gjerne med sitron en gang til etter solbadet. På den måten kan du unngå nye utbrudd.
Vennlig hilsen Miriam

Septik

Innsendt av Bjørn
02.06.2008 12:39
Hei,
kan man bruke eddik, istedenfor Plumbo, for å løse opp "grums" i en septiktank?
Hei,
Eddik er fint å vaske med for å fjerne kalkbelegg på bad og i kjeler, men om det vil løse opp grumset i en septiktank vet jeg lite om. Plumbo er jo ment brukt for å fjerne tilstopping i sluk og rør. Ofte er det hår og fett som har satt seg fast, og da er nok ikke eddik tingen. Men du snakker om grums, og ikke tilstopping. Du kan selvsagt prøve med eddik og se hva som skjer. Kanskje andre har erfaringer de kan dele med oss?
Vennlig hilsen Miriam

AU!!!!!

Innsendt av Eiia
02.06.2008 13:44
Hei.
jeg var på stranden i går og ble veldig slobrent, i natt var det umulig å sove og jeg hadde ekstremt vondt... Er det noe jeg kan gkøre for å ikke flasse når jeg blir bedre og hvordan blir jeg bedre?
Det beste rådet jeg kjenner mot solbrenthet, er tomat. Smør rett på huden, evt. knus noen og la dem ligge på i tykke lag en halvtimes tid. Smerten og rødheten vil dempe seg betraktelig. Tomatketshup kan også brukes.

For øvrig er sitron også nyttig å smøre på solbrent hud for å dempe smertene og unnngå flassing. Mange sverger til aloe vera, som også er effektivt.

tannkjøttet

Innsendt av Gunda
02.06.2008 15:42
Hei jeg har en liten tannkjøttbetennelse (lomme) og reagerte på Penicillin. Hva slags remedier kan jeg bruke å skylle etc. i munnen i stedet for masse medisiner?

Har forresten lest at yoghurt naturell er bra mot solbrenthet, stemmer det?
Hei,
Du kan effektivt rense tannkjøttet for slaggstoffer ved å skylle munnen i jordnøttolje (evt halvt om halvt med jordnøttolje og solsikkeolje). Ta en spiseskje olje i munnen om morgenen før du har spist eller drukket og hold den der i 10-15 minutter mens du skumper den fram og tilbake. Du kan gjerne utnytte tiden med å stelle deg ferdig på badet imens. Oljen trekker ut bakterier fra munnens slimhinner, og når du har skumpet ferdig, er den blitt helt hvit. Spytt den ut og puss og skyll tenner og tunge grundig. Rengjør også servanten, den vil nå være full av smittestoffer. Hvis du gjør dette til en daglig rutine, vil tannkjøttet gradvis bedre seg. En eventuell begynnende sårhet i halsen vil også forsvinne med denne metoden, som virker rensende på hele kroppen.

Å pensle tannkjøttet med myrratinktur (apotekvare) kan også være til hjelp.

Yoghurt naturel kan lindre solbrenthet, men personlig foretrekker jeg å smøre huden med tomat. Det er virkelig effektivt.
Vennlig hilsen Miriam

brennmanet

Innsendt av Maria
02.06.2008 16:09
Har du noen kjerringråd som virker hvis man blir brent av brennmanet? Har hørt at urin skal fungere, og også at man skal skylle i sjøvann i stedet for ferskvann. Stemmer det?
Hei,
Det stemmer at urin kan være virksom. Den inneholder små mengder amoniakk som demper smertene. Når det gjelder sjøvann er jeg mer i tvil. Hadde det vært effektivt, ville vi vel ikke ha fått smerter i det hele tatt, ettersom det jo er i sjøen vi brenner oss på maneter. Derimot er varmt vann effektivt. Tapp opp i et kar og la det være så varmt at du nesten ikke holder det ut (men ikke så ille at du brenner deg, selvsagt). Senk den brente legemsdelen nedi og hold den der i noen minutter, så vi smerten gi seg ganske raskt. Om varmt sjøvann vil virke bedre enn varmt ferskvann, vet jeg ikke. Den som vil, kan jo forsøke. På forhånd bør du selvsagt ha fjernet eventuelle tråder fra brennmaneten som måtte sitte fast på huden. De som har testet rådet med varmt vann hevder at en varm dusj ikke gir samme effekt. Vannet bør være stillestående.
Vennlig hilsen Miriam

Vorter

Innsendt av Vortis
03.06.2008 10:52
Hei,

jeg har vært plaget av vorter på fingrene mine. Jeg har prøvd alt fra bananskall til midler på apoteket, men ingenting funker. Har du noen råd?

Hilsen vortis
Hei,
tidligere i denne spalten ble det anbefalt tomat mot vorter, har du forsøkt det?
Eller har du prøvd med salt eller skolekritt? Løvetannsaft er også effektivt (fra stilk og blader), men den farger huden svart.
Gjenta påsmøringene daglig over noen uker.
Hvis ingenting hjelper, bør du oppsøke lege.
Vennlig hilsen Miriam

Luft i magen

Innsendt av Janne
03.06.2008 10:56
Jeg plages veldig mye av luft i magen. Jeg spiser sunt og trener regelmessig. Lufta plager meg så mye at jeg får kramper for at jeg ikke kan slippe den ut, vil jo ikke skremme bort kollegene mine. Har du noen tips hva jeg kan gjøre for å unngå dette?

hilsen Jannne
Hei,
Luft i magen kan skyldes forstyrrelser i tarmfloraen. Da hjelper det å ta tilskudd av såkalt pro-biotika, som inneholder de rette tarmbakteriene. Det finnes flere sorter å velge imellom, både i helsekostbutikker og på apotek.

Det kan også tenkes at du spiser noe du ikke tåler. Flere og flere reagerer på melk og/eller hvetemel, men det kan selvsagt skyldes andre ting du spiser. Sukker virker ofte irriterende på tarmene. Noen reagerer også på gjærbakst. Prøv ti dager uten disse matvarene. Hvis problemet blir mindre, kan du gjeninnføre en og en matvare etter hvert, slik at du finner ut av hvilke som gir deg problemer. Hvis det viser seg at det er en matvare du ikke tåler, gjør du klokt i å fullstendig eliminere den fra kosten en god stund.


Karve er et godt middel mot luft i magen. En teskje svelges ned med et glass vann. Du kan også drikke te på like deler anis, fenikkel og kamille.
God bedring!
Vennlig hilsen Miriam

Kvisetryne

Innsendt av Ole
03.06.2008 11:00
Jeg er en 28 år gammel mann som har kviser jeg ikke blir kvitt. Har hatt dem siden puberteten og nå har jeg stygge arr i ansiktet og på halsen. Synes det er pinlig å dra til doktoren og har prøvd alle slags midler på apotek og kjerringråd, men ingenting tar knekken på problemet. Kan du gi meg noen råd eller er dette noe jeg må lære meg å leve med resten av livet?

Hilsen Ole
Hei,
Siden du har prøvd så mye allerede, kan du se litt nærmere på maten du spiser. Er det noe du ikke tåler? Jeg vet om flere som er blitt kvitt kviseproblemet ved å kutte ut melkeprodukter. Er man følsom for melk, kan selv en ostebit gjøre utslag. Noen tåler surmelk bedre enn fersk melk, andre må holde seg helt unna melk, også i andre matvarer. Hvetemel er det også enkelte som reagerer på, og ikke minst sukker. Prøv et par uker med melkefri og sukkerfri diett og se om det har noen effekt. Som erstatning for hvetemel kan du prøve spelt, og ellers holde deg til rugbrød.

Kjerringråd som kan forsøkes:

Smør kvisene med sitron. Det desinfiserer og demper utbruddet.

Plastre groblad på kvisene og ha det på over natten.

Pudre huden med potetmel

Mange menn har underskudd på sink. Det kan være nyttig å ta dette kosttilskuddet en tid. Det virker styrkende på huden. Følg doseringsanvisning på forpakningen. Hvis du vil teste om du virkelig trenger sink, kan du skaffe deg den i flytende form (spør i helsekostbutikk eller apotek). Hvis det ikke smaker noe, har du stor mangel. Ved litt ettersmak trenger du tilskudd, men det er ikke prekært. Hvis smaken er direkte vond, slik at du vil spytte ut, har du nok sink.

Hvis ingenting av dette hjelper, bør du oppsøke lege. Skaff deg time hos hudspesialst. Noen kviser skyldes forstyrrelser i hormonbalansen, eller andre ting som kan kreve medikamentell behandling. Det finnes hjelp til de fleste som har kviseproblemer, så dette trenger ikke å være et livslangt problem. Men finn ut om plagene skyldes matvareintoleranse før du velger medisinering, det er mitt råd til deg.
Vennlig hilsen Miriam


får den ikke opp

Innsendt av Gunnar
03.06.2008 11:32
Jeg har slitt en del år med å få ereksjon og lurer på om det er noen naturlige midler som kan hjelpe med dette. Kona maser om Vaigra, men jeg er skeptisk til slike legemidler. Er det noe du kan anbefale så vi kan få igang sexlivet igjen?

Hilsen Mann, 62 år
Hei,
jeg har hørt at Brasilians trerot (Catuaba) kan ha en god virkning, både på potensen og som styrkemedisin. Jeg vet ikke om den selges i Norge, men den er visstnok i handelen som kosttilskudd i både Sverige og Danmark. Nettet er jo også et godt sted å lete.
Lykke til.
Vennlig hilsen Miriam

Solbrent

Innsendt av Kaos
03.06.2008 11:40
Om vi skulle være så uheldig at junior blir svidd ute i løpet av lange utedager i barnehagen - Hva virker best mot solbrent hud på barn?
Hei,
som jeg har svart tidligere, har tomat en særdeles god virkning på solbrent hud, og jeg ville ikke nølt med å prøve det på barn.
Vennlig hilsen Miriam

Brennmaneter

Innsendt av Badeglad
03.06.2008 11:41
Skal man virkelig tisse på brennmanet-skader? Hva virker best om man blir rammet av disse sviende vanndyrene?
Hei,
ja, urin er faktisk et veldig godt hudmiddel, og det hjelper på svien når du har brent deg på brennmanet. Ellers har jeg snakket om brennmaneter i et svar tidligere. Se dette.
Et lite tilleggsråd: Finner du en glassmanet, kan det gi god lindring å legge den på huden etter brennmanet-brenn.
Vennlig hilsen Miriam

Ta med

Innsendt av Ut på tur
03.06.2008 11:42
En ting er hva vi har i kjøkkenskapet, men om vi skal ut på reise - hvilke "kjerringremedier" bør vi pakke for en tur til sol og bad i varmere land? Og hva kan vi evt. kjøpe i landene rundt middelhavet som kan erstatte produkter vi kjenner hjemmefra?
Hei,
selv liker jeg å ha potetmel og ingefær tilgjengelig. Begge deler burde være enkelt å få tak i, men jeg har av og til hatt problemer med å finnne potetmelet. Kjøp en ordbok og finn ut av hva det heter i det landet du befinner deg.
Ofte er det mageproblemer som oppstår i utlandet, og da vil potetmel stanse diaré (2 teskjeer i et glass vann), og ingefær stanser kvalme. Potetmel er for øvrig nyttig til flere ting. Bruk det istedenfor talkum på varmeutslett, bleieutslett og irritasjoner i endetarmen. Potetmel i vann demper også ubehag i forbindelse med syreoverskudd.
Ellers får du det meste du trenger i butikkene: sitron og tomet for eksempel. Da har du gode midler ved solbrenthet, soleksem, insektstikk mm.
God ferie!
Vennlig hilsen Miriam

Klø

Innsendt av Anita
03.06.2008 11:43
Jeg er ikke så glad i mygg, og har hytte et sted med masse mygg. Har du noen tips til hvordan vi kan holde myggen lengst mulig unna oss i sommer?
Hei,
det finnes mange lukter myggen ikke liker. Lavendel, sitronella kunzea...alt dette finnes som eteriske oljer og kan blandes med vann på en liten spray-flaske og dusje på gardiner og klær. Bland gjerne noen dråper i matolje og smør på huden også, men pass på ikke å ha for sterke blandinger med eterisk olje på hud. Lavendel er som regel det tryggeste å bruke på huden, men noen kan reagere allergisk også på den.
Tørket appelsinskall liker heller ikke myggen. Ha litt i en lukket boks og åpne lokket når myggen blir plagsom.
Vennlig hilsen Miriam

Mot Vepsestikk

Innsendt av Jeppe Jul Nielsen
03.06.2008 11:45
Hei. Mot vepsestikk er sukker et veldig godt middel. Fukt sukkeret så våt sukkerlake ligger på stikkstedet. En vanndråpe på en sukkerbit er veldig enkelt. Etter 10 min er smertene borte og hevelsen går ned. Få det på fort! Sukker hjelper også mot brennmaneter. Bruk gjerne sukkerholdig brus/saft i mangel av rent sukker. Mvh JJN
Hei,
at sukker hjelper på vepsestikk, kan jeg bekrefte. Mange foretrekker å fukte sukkerbiten med eddik for ekstra god effekt. At sukker også hjelper på brennmaneter var nytt for meg. Interessant! Tusen takk.
Vennlig hilsen
Miriam

Bakrus

Innsendt av Gunnar
03.06.2008 11:50
Hei!

Jeg lurer på om du har noen gode råd for å få jaget bakrus fortere ut av kroppen, eller redusere den?
Hei,
det beste er jo ikke å drikke så mye:-) Men det finnes råd. F.eks. å drikke kålsaft, timina-te eller masse vann. Tilskudd av B-vitaminer sies også å være effektivt. Et annet råd går ut på å spise en hel boks makrell i tomat straks plagene melder seg.
Vennlig hilsen Miriam

Tomat mot Vorter

Innsendt av Jeppe Jul Nielsen
03.06.2008 11:56

Tomat er et enkelt og effektivt middel mot fotvorter og vorter. Smør på litt tomat daglig eller når man måtte huske på. Gjør ikke noe å glemme det en stund. Etter noen måneder blir de borte. Hørte det på radioen for mange år siden og jeg fikk fjernet en rad med 20 år gamle fotvorter. Fjerner nå en vorte på hånden som minker uke for uke.
Hei,
fantastisk at tomat virker så bra. Det er virkelig en utrolig grønnsak. Jeg hørte nylig at oppvarmet tomat også inneholder kreftforebyggende stoffer!
Ellers finnes det et utall kjerringråd mot vorter. Den som finner "sitt" vorteråd vil gjerne holde fast ved det for evig tid.
Vennlig hilsen Miriam

Gravid

Innsendt av Sabrina
03.06.2008 11:59
Hei,
Jeg har prøvd nå i ca 2år å bli gravid. Har vært hos Gynekolog og alt var normal. Hun vil at jeg skal nå prøve med IVF men er så redd. Er det ikke noe andre mulighet enn det IVF.
Tar tabletter Damiana og Wild Yam. Hva mer skal jeg prøve?

Hei,
jeg har allerede gitt noen råd i et tidligere svar (se dette). Det finnes jo mye som kan forsøkes, men hjelper ikke noe av det andre, er det jo godt at det fines leger som har spesialisert seg på dette.
Lykke til!
Vennlig hilsen Miriam

Få sår til å gro

Innsendt av Turid
03.06.2008 12:07
Er det andre ting enn groblad som fungerer for å få sår til å gro bedre/minske risiko for arr?
Hei,
det er mange ting som får sår til å gro, kålblader, for eksempel. Dekk bare sårflaten med kål og smør kantene med litt sinksalve. Mykgjør kålen med en kjevle eller et strykejern før du legger den på huden. Hvis du legger kål på frisk hud, kan det oppstå hudirritasjoner. Smør på litt matolje for å forhindre dette. Ikke la kål ligge på i mer enn 12 timer om gangen. Merker du irritasjoner, bør du straks fjerne kålen.
Bruk helst usprøytet kål og sørg for å ta av blader som sitter et stykke inn, så du ikke får urenheter inn på såret.
Lykke til.
Vennlig hilsen Miriam

Svetteproblemer

Innsendt av Rolf, 64 år
03.06.2008 12:11
Finnes det noe kjerringråd mot svetting? Jeg synes jeg svetter mye, og selv den sterkeste deodorant virker ikke.
Hei,
unormal svetting kan i noen tilfeller skyldes mangel på magnesium. Hvis du i tillegg har stive muskler, muskelkramper og ofte må tisse om natten, kan det tyde på det samme. Prøv da med tilskudd sammen med vitamin B6.
Salvie-te er også virksomt å drikke for å minske svetteproduksjonen.2-3 kopper daglig.
Vennlig hilsen Miriam

Uten tittel

Innsendt av Hoda
03.06.2008 13:09
Hei, hva hjelper mot talgkjertler? tror jeg er allergisk mot melkeprodukter i tillegg og får oftesk store kviser nesten klumper etter å ha drukket det.Hva kan hjelpe bortsett fra å slutte med melkeprodukter?
asd
Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer