De beste kostholdsrådene

Frokost, umettet fett, vann og fysisk aktivitet. Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky gir deg sine seks beste kostholdsråd.

Publisert
Sist oppdatert

1. Lev hjertevennlig
Vi trenger fett, det gjelder bare å velge riktig type og mengde. Velg umettet fett, som har vist seg å være gunstige for både kolesterolverdier og blodtrykk.

• Til matlaging: matolje, gjerne olivenolje, rapsolje eller soyaolje, eventuelt flytende margarin.

• På brødet: de mykeste plantemargarintypene, gjerne lettvariantene eller de med kolesterolsenkende effekt.

• Til baking: myk plantemargarin.

Les også: Bli slank med rett fett

2. Tenk på skjelettet
Det er ikke bare når vi er små det er viktig å ta hensyn til skjelettet. Få i deg rikelig med mager melk, yoghurt og ost, som er de beste kildene til kalsium i kosten. Spis fet fisk eller ta tran for å få i deg vitamin D som må til for at kalsium skal bli tatt godt opp fra tarmen. Vær også ute i sola når du har mulighet, for sola danner vitamin D i huden.

Fysisk aktivitet er viktig for å styrke skjelettet og for å opprettholde beinmassen lenge. Velg aktiviteter der du bærer kroppsvekten din. Stump røyken! Røyking svekker skjelettet svært mye fordi det setter kvinner i overgangsalderen flere år tidligere enn de som ikke røyker.

Les også: Vitamin D for hele kroppen

3. Gode spisevaner
Start dagen med frokost - det holder deg opplagt frem til lunsj, og modererer matinntaket resten av dagen. Spis regelmessig, ikke la det gå mer enn tre-fire timer mellom måltidene.

Ikke spis foran TV-en, for da vil du forbrenne lite kalorier, samtidig som du lett er ubevisst på hva og hvor mye du spiser. Nattlige måltider bør unngås, da har kroppen lavest forbrenning. Spis heller ikke etter at du er mett. Kjenn på følelsen av å spise til du ikke er sulten lenger, heller enn til du er mett!

Les også: Ta en power snack

4. Vann til hver celle
Hver dag mister du rundt to liter vann, og dersom du er fysisk aktiv mister du enda mer. Drikker du når du er tørst? Da har du ventet for lenge! Hold kontrollen slik: Du har god væskebalanse dersom urinen er lysegul til klarfarget.

Dette oppnår du ved å drikke rikelig med væske, minst åtte glass om dagen under normale forhold. Dersom du skal trene eller oppholder deg i tørr luft eller høy temperatur, bør du drikke mer. Vannet smaker enda bedre hvis du tilsetter noen skiver agurk, appelsin eller sitron.

Les også: Du trenger ikke vann

5. Unngå 40-årstillegget
Vær fysisk aktiv hver dag. Alle monner drar, så ikke gi opp selv om du ikke jogger eller trener strukturert hver dag. Trappen, spaserturen og husarbeidet teller også. Dette er med på å stabilisere vekten. Spis regelmessige måltider og vær forsiktig med fete snacks og mellommåltider. Bruk heller grønnsaker eller frukt, sammen med litt nøtter eller mørkt knekkebrød.

Nærmer du deg overgangsalderen? Prøv soya, det inneholder noen helt spesielle stoffer, kjent som isoflavoner eller planteøstrogener. Disse virker svært likt østrogen i kroppen, men er mildere og har, så vidt man vet, ikke negative bivirkninger. Spis tofu, soyabønner og soyayoghurt for din daglige dose isoflavoner.

Les også: Soya eller østrogen

6. Gjør rom for nytelse i hverdagen
Det må være rom for nytelse i hverdagen! Smaken av mat er viktig, det er ikke bare næringsinnholdet som teller. Men for å gjøre kroppen sin en tjeneste, gjelder det å venne seg til å nyte god mat og godt drikke i små porsjoner, ikke fråtse titt og ofte i store mengder. Da forsvinner nytelsen, og kroppen protesterer, gjerne ved å øke i vekt eller å bli slapp, uopplagt og umotivert for fysisk aktivitet.

Disse sjokoladene bør du spise

Gå tilbake til hovedartikkel: - Prøv to sukkerfrie uker

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer