Slik kan du vinne på lotto, tipping og pant:

De beste vinnersjansene til millionpremier

Lotto er folkespillet i Norge, ifølge Norsk Tipping. Her er vinnersjansene størst.

MILLIONÆR PÅ TIPPING? Lotto er folkespillet i Norge, men det er Eurojackpot som har de største premiene, fulgt av Vikinglotto, deretter Lotto. Vinnersannsynligheten for førstepremien er imidlertid best i Lotto, av de nevnte spillene. Husk at du også kan vinne millionpremie på panteflaskene dine - og du kan vinne opptil 100.000 kroner på returkartongene. Foto: NTB scanpix
MILLIONÆR PÅ TIPPING? Lotto er folkespillet i Norge, men det er Eurojackpot som har de største premiene, fulgt av Vikinglotto, deretter Lotto. Vinnersannsynligheten for førstepremien er imidlertid best i Lotto, av de nevnte spillene. Husk at du også kan vinne millionpremie på panteflaskene dine - og du kan vinne opptil 100.000 kroner på returkartongene. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Føler du at du ikke helt vant førstepremien da statsbudsjettet for 2021 ble lagt fram? Drømmer du om førstepremien i Lotto? Da er det noen spill du heller bør sette pengene dine på - eller panten. Vinnersjansene er nemlig temmelig ulik hos de ulike spillene.

Men husk: Sparer du pengene, er du garantert millionbeløp etterhvert, om du bare gjør ting riktig.

Færre spilte da coronapandemien kom

Du er ikke alene dersom du tipper på et av spillene til Norsk Tipping innimellom - og der er det ett spill som skiller seg ut i popularitet:

- Det er Lotto som er folkespillet i Norge – over 1,8 millioner nordmenn leverte Lotto for nesten 4,2 milliarder kroner i fjor, forteller Roar Jødahl, kommunikasjonsrådgiver i Norsk Tipping, til Dinside.

Ifølge Jødahl var det færre som spilte pengespillene deres da coronapandemien satte inn i vinter:

- Totalt sett sank omsetningen under den strengeste koronaperioden, men omsetningen har tatt seg opp og er normal nå, sier han - og legger til at det nå er noen flere en før som spiller de digitale spillene.

Ifølge Jødahl har veksten i de digitale spillene vært såpass stor at totalomsetningen for året hos Norsk Tipping trolig likevel vil ende på forventet nivå.

Lotterispillene Lotto, Vikinglotto, Eurojackpot og andre ble lite påvirket av coronaperioden, men situasjonen for sportsspillene var naturlig nok en annen, ettersom det var full stans i toppidretten:

- Sportsspillene - Oddsen og Tipping - ble naturlig nok sterkt påvirket, siden det lenge var full stopp for all aktiv toppidrett. Fotball-EM og OL er utsatt, noe som betyr mye for de sportsinteresserte spillerne, sier Jødahl, og legger til at spillene har økt etter at norsk og internasjonal idrett kom i gang igjen.

De beste vinnersjansene

Hvor er det så du har de beste vinnersjansene? Hvilket spill bør du sette pengene dine på for best vinnersjanse?

Jødahl understreker at det er forskjell på vinnersjanser ut fra hva det er man ønsker å vinne; ønsker du bare å vinne en hundrelapp - eller går du for millionen?

- Tipper du på en singelkamp på Oddsen, er sjansen matematisk 1:3, men det er småpenger du vinner. Sannsynligheten for å vinne førstepremie i Eurojackpot er 1:95 millioner per spilte rekke, men her er premien gigantisk, forklarer Jødahl.

- Det er Eurojackpot som har de største premiene, fulgt av Vikinglotto, deretter Lotto, sier han.

Her er spillene med flest millionvinnere siste fem år:

(Tall fra 2015-2020. Vinnersannsynligheten referer til sannsynlighet for 1. premie - for Joker og Nabolaget vil sannsynligheten variere med hvor mange som spiller)

Milliongevinstene

Spill Ant.milliongevinster Vinnersannsynlighet
Lotto16041:5,4 mill
Joker447Onsdag 1:350.000 - Lørdag 1:550.000
Nabolaget3151:90.000
Eurojackpot2721:95 mill
VikingLotto2301:98 mill

Kilde: Norsk Tipping

Sannsynligheten for å vinne førstepremien i Lotto

Størrelsen på lottopremiene er avhengig av antall deltakere, men vinnersannsynligheten er den samme uansett hvor mange som spiller.

Professor Knut Ole Lysø ved NTNU, som blant annet har skrevet fagbøker om sannsynlighetsregning, har tidligere forklart Dinside dette med vinnersannsynlighet.

I Lotto er for eksempel vinnersannsynligheten for hovedgevinsten 1:5,4 millioner. Det betyr at det er 5,4 millioner mulige kombinasjoner av de sju tallene som utgjør vinnerrekka.

  • 1- 2- 3- 4- 5- 6- 7
  • 1- 2- 3- 4- 5- 6- 8
  • 1- 2- 3- 4- 5- 6- 9
  • 1- 2- 3- 4- 5- 6- 34 osv.

Leverer du inn en tilfeldig utfylt rekke, vil den være en av de 5,4 millioner rekkene. Da sier vi at sjansen er 1:5,4 millioner for at du vinner førstepremien.

Leverer du inn 5,4 millioner ulike rekker, er du garantert førstepremien. Men det vil neppe lønne seg når innsatsen er betalt – siden hver rekke koster fem kroner, ville det ha kostet deg svimlende 27 millioner kroner å spille alle rekkene, selv om du riktignok ville ha fått toppgevinsten og en haug av de lavere premiene.

For øvrig er sannsynligheten for ikke å vinne noe premie nesten 98 prosent – med andre ord er det rundt én av 50 rekker som gir gevinst.

Hva med Flax-lodd?

Skrapelodd er det også mange som kjøper, både fysisk og på nett, og Flax-loddene er det også Norsk tipping som står bak.

Her finnes flere varianter med ulike loddpriser og toppgevinster, men hva gjelder Millionflax, der toppgevinsten er én million kroner, er vinnersannsynligheten 1:600.000, altså større sannsynlighet for milliongevinst enn i de nevnte lotto-variantene, selv om de riktignok pleier å ha langt høyere førstepremier enn én million. Dessuten er loddet dyrere enn én lottorekke.

Med andre ord kan du statistisk sett (men ikke garantert) forvente én førstepremie om du kjøper 600.000 lodd - til 25 kroner stykket (=15 millioner kroner).

Pant deg til millionær

Du kan også spille deg til milliongevinst i Pantelotteriet. Dette gjør du i panteautomaten når du panter flasker - og i løpet av et år er det rundt 14 stykker som kan vinne 1 million kroner med panteflaskene sine.

Ifølge Pantelotteriet har 90 personer blitt pantemillionærer siden starten i 2008, og det er utbetalt 4.899.105 premier på til sammen 381.380.190 kroner.

Pantelotteriet oppgir en vinnersannsynlighet på 1:467 - og at hver 15. deltaker i gjennomsnitt vinner.

Det er selvsagt størst vinnersjanse på de mindre premiene. Pantelotteriet oppgir at det ved loddsalg for 200 millioner kroner (=400 millioner lodd) vil utbetales 14 millionpremier. Altså er sannsynligheten for å vinne førstepremien 1:28,5 millioner per lodd. Siden loddene koster 50 øre, og panten er på to kroner for en halvlitersflaske, vil én flaske (fire lodd) gi deg sjanse for milliongevinst på 1:7,1 millioner.

Når et lotteri med tilhørende premiepott er utbetalt, startes et nytt lotteri – slik skal det alltid være penger i potten. Det tar cirka ett år å fullføre ett lotteri.

Premieplanen er slik: 14 gevinster på 1 million kroner; 6000 gevinster på 1000 kr; 150.000 gevinster på 100 kr; 700.000 gevinster på 50 kr

35 prosent av inntektene fra lotteriet går tilbake til kundene i form av gevinster, og 34,5 prosent av brutto inntekter går til Røde Kors. Pantelotteriet er en av de viktigste inntektskildene til organisasjonen. Du må hente gevinsten din innen 90 dager - og uavhentede premier går automatisk som donasjon til Røde Kors.

Pantelotteriet finnes på panteautomater i dagligvarebutikkene.

FLASKE: Har du en tomflaske eller to liggende? Dette kan du bruke dem til! Video: Kristin Sørdal / Dinside Vis mer

Vinn på returkartongene

En siste, og ganske gratis, måte å vinne penger på, er ved å skrive navn på returkartongene dine - og dermed delta i returkartonglotteriet.

(Okei, det er ikke helt gratis - for du har jo allerede betalt for varen som returkartongen inneholdt, om vi skal være helt korrekt.)

Her er riktignok ikke førstepremien i millionklassen; den er på 100.000 kroner.

Årlig deles det ut premier for til sammen 1,6 millioner kroner i Returkartonglotteriet. Dette er fordelt på 120 premier à kr 10.000 og 4 premier à kr 100.000.

Ifølge en uhøytidelig spørreundersøkelse på Dinside, sier 37 prosent av leserne at de deltar i returkartonglotteriet hjemme. 63 prosent gjør ikke det.

Kartongene leveres i den vanlige kommunale returordningen, som oftest sammen med annen papp og papir.

Deltakerne er med i trekningen av 10.000-kroners premien dersom de kaster en og en kartong med navn på, mens det må en hel «kubbe» til for å være med i trekningen av 100.000-kronerspremien. Kubben må ha minimum seks kartonger i den sjuende, for å delta.

Man kan delta med mange typer kartonger, ikke bare melkekartonger.

- Vi har prøvd å fokusere på at alle typer drikkekartonger kan være med i lotteriet. Det må være det som heter «væskekartong» som kan ha flytende innhold uten å lekke, har fagansvarlig i Grønt Punkt Norge tidligere uttalt til Dinside.

Hvert kvartal er det én vinner av 100.000 og 30 som vinner 10.000 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer