De billige varene

Kan du overse en liten skjønnhetsfeil, er det mye penger å spare.

En b-vare kan vaske tøyet like rent. Foto: Colourbox.com
En b-vare kan vaske tøyet like rent. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Varene kommer i hovedsak fra de store kjedene som Expert og Elkjøp, men noe kommer også direkte fra leverandørene. Noe importerer vi også direkte fordi altfor mange norske grossister, kjeder og importører heller ønsker å kaste fullgode varer enn å få de ut på markedet ved hjelp av kanaler som oss, sier dagligleder Christian Nergård i B-varer.

Butikken har spesialisert seg på å selge såkalte b-varer og pent brukte varer, ut til kunden, og tilbyr det meste innen hvitevarer. Utsalgene ligger i Drammen og Skien, men B-varer fungerer også som en nettbutikk.

- Alle varene våre blir sjekket og eventuelt overhalt på vårt verksted før de går ut til butikk. Slik forsikrer vi oss om at produktets tekniske kvalitet er upåvirket og optimal, sier Nergård.

Butikken B-varer leverer foreløpig varer til Oslo, Akershus, Buskerud, Østfold, Vestfold, Telemark og Aust-Agder.

Akkurat nå selger B-varer for eksempel et kjøleskap fra Asko, nærmere bestemt kombiskapet RF2285 for 3.999 kroner. Det samme kjøleskapet selges hos Expert.no for 5.999 kroner.

Denne oppvaskmaskinen bestod 20-årstesten

Hva er en B-vare?

En b-vare er en vare som har fått en skade under produksjon eller frakt, eller i butikken. Feilen er såpass stor at man ikke kan ta fullpris av kunden, men ofte så liten at det i praksis har liten betydning. En ny fryseboks som skal stå i kjelleren, tåler å ha en liten bulk i siden, og et fotoapparat kan gi like stor glede med en liten ripe i lakken.

- Våre B-varer kan ha fått en kosmetisk skade under transport, eller de kan ha fått en skade som påvirker det tekniske. I sistnevnte tilfelle blir disse feilene utbedret før vi selger varen i butikk. B-varene kan også være reklamasjonsprodukter som kunder har levert inn, og eventuelle feil ved disse produktene blir også utbedret før salg, sier Nergård.

Merk at forbrukerkjøpsloven også gjelder for b-varer og reklamasjonsretten kan benyttes så lenge du ikke klager på den opprinnelige skjønnhetsfeilen. Hos butikken B-varer tilbyr de to års garanti på b-varer. Forbrukerkjøpsloven sier at du har to års reklamasjonsrett. De pent brukte produktene hos B-varer selges med 6-12 måneders garanti.

Mer å få tak i

Også andre butikker tilbyr b-varer, men ofte må du spørre etter dem.

- Vi har ikke noe eget b-vareutsalg, men hvis vi har en demovare eller varer med skjønnhetsfeil, så selges disse ofte rabattert i butikken, sier kommunikasjonsrådgiver Nils Erlimo i Expert.

Han oppfordrer kunden til å spørre etter slike produkter hvis han/hun er på jakt etter ekstra billige varer. Også andre aktører innen elektronikk og hvitevarer selger demovarer og b-varer til rabatterte priser.

Fotobutikken Opti.no er et eksempel på en butikk som selger brukte varer og b-varer i en egen kategori på nettet. Her finner du flere fotoapparater og videokameraer til rabatterte priser.

Les også: Betaler du rett pris i butikken?

2. sortering

Et annet ord for en b-vare er 2. sorteringsvarer. Begrepene brukes ofte om hverandre, men mens b-varer ofte brukes om hvite- og brunevarer, er begrepet 2. sortering ofte forbeholdt glass og porselen - og bygge- og trelastindustrien.

En 2. sorteringsvare har som regel små kosmetiske feil som ikke går utover bruksnytten. Et populært sted å handle 2. sorteringsvarer er for eksempel Hadeland Glassverk på Jevnaker i Oppland. Der har de både et sesongutsalg og et fabrikkutsalg.

Sesongutsalget fungerer blant annet som et lagerutsalg for samsortering fra Porsgrund Porselen og Steninge Slott. I tillegg selges utgått 1. sortering fra Hadeland Glassverk og en del kolleksjonsvarer. Fabrikkutsalget er Hadeland Glassverks lagerutsalg, og butikken selger 2. sortering glass og krystall til priser som er minst 35 prosent lavere enn ordinær 1. sorteringspris.

Her kan du gjøre kupp

Har du gjort et ekstra godt kjøp i det siste? Tips oss på okonomi@dinside.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer