De bor i matskapet ditt

De elsker frokostblandinger ... gjør du?

Dette er den vanligste melbillen i Norge: Brunsvart melbille, eller Tribolium destructor på latinsk. Foto: Aller Internett
Dette er den vanligste melbillen i Norge: Brunsvart melbille, eller Tribolium destructor på latinsk. Foto: Aller Internett Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har brunsvart melbille, stor melbille, sagtannet melbille, rismelbille og kastanjebrun melbille. Dette er tørrvaredyr som klarer seg uten vann. Alle, bortsett fra stor melbille, finnes ikke i norsk natur; de andre kommer fra tørrere strøk, sier Preben Ottesen ved avdeling for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet.

Den store melbillen er den eneste av disse kjøkkengjestene som kommer på besøk fra naturen. Den flyr gjerne inn gjennom et åpent vindu, og slår seg ned i kjøkkenskuffen din. Den blir nemlig tiltrukket av kjøkkenlukter.

De andre melbillene kommer seg derimot inn på kjøkkenet ditt, og ned i melskuffen, via andre veier.

- Du kan ha fått dem med deg fra butikken, eller den kan komme fra naboen dersom du bor i leilighet, eventuelt kommer den seg inn på andre måter. Mange av disse flyr ikke, så de må komme seg inn på andre måter, sier Ottesen.

Den brunsvarte melbillen er den vanligste av disse i norske hjem, ifølge skadedyrforskeren.

Billene elsker disse matvarene

De kalles gjerne melbiller, men det er ikke kun hvetemelet ditt som er utsatt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer