De døde ombestemmer seg

Vil ha arveavgiftsregler for 2009. Seks ganger så mange vil ha offentlig skifte.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En av overraskelsene ved fremleggelsen av statsbudsjettet i fjor høst, var en kraftig lettelse i arveavgiften for "vanlige" formuer.

(Til gjengjeld kom det regler som gjorde det dyrere å overføre næringsvirksomhet fra en generasjon til den neste).

Døde for tidlig

De nye reglene skapte frustrasjon hos dem som skulle arve personer som døde før 1. januar 2009. Om vedkommende bare kunne holdt ut litt til, ville de med de nye skattereglene etterlatt mye mer penger til arvingene. Advokatene bladde imidlertid i sine lovbøker og fant et hull: Når man har såkalt privat skifte etter en avdød, skal arveavgift svares etter de regler som gjaldt på dødstidspunktet. Men om man velger offentlig skifte er det avgiftssatsene ved utlodningstidspunktet som gjelder, altså når bobehandlingen er endelig avsluttet.

Utsett dødsbobehandlingen

Siden det gjerne tar noen måneder å behandle et dødsbo, ville behandlingen kunne strekke seg over årsskiftet, og man kom inn under de nye og gunstigere avgiftsssatsene.

Seksdobling av offentlig skifte

Dette har ikke gått upåaktet hen hos byfogdene, som behandler offentlige skifter av dødsbo. I Oslo var antall begjæringer i januar økt med 531% i forhold til samme periode ifjor. Hele økningen gjelder dødsbo etter personer som døde før årsskiftet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer