Aksje- og fondssparing

De «dumme» spørsmålene om fondssparing

Dinside har «lagt hodet på blokka» og stilt ekspertene spørsmålene om aksjer og fond, som du ikke tør å stille selv.

SPAREGREP: Spareøkonom Bjørn Erik Sættem, forklarer forskjellene på å spare i fond og på bankkonto. Video: Michael S. Jæger. Vis mer
Publisert

Du har sikkert hørt at det er smart å spare i aksjer og fond, for det får du mye mer igjen for enn om du har sparepengene dine plassert på en vanlig konto med lav rente.

Samtidig lurer du kanskje på hva som er forskjellen på aksjer og fond, hvordan du starter med fondssparing, om du kan ta ut og sette inn pengene dine så mye du vil hvis du har en aksjesparekonto (ASK), samt hvilken type aksjesparing som passer deg som ikke har noe interesse av å følge børssvingningene med argusøyne.

Å stille disse spørsmålene, derimot, tør du ikke, i frykt for å virke dum.

Derfor har Dinside snakket med et knippe eksperter på feltet og fått svar fra dem, slik at du forhåpentligvis får vite det du trenger for å komme i gang med fondssparing én gang for alle.

Forskjellen på aksjer og fond

Én aksje tilsvarer ett deleierskap i ett selskap. Det er med andre ord alle aksjeeierne som samlet eier hele selskapet.

- Du kan minimum kjøpe én aksje, og du blir da deleier i selskapet med alle de rettigheter det innebærer. Jo flere aksjer du eier i et selskap, desto større eier blir du, forklarer spareøkonom Bjørn Erik Sættem i Nordnet til Dinside.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.