De dyreste kommunene

Fra i fjor har kommunene i snitt satt opp de kommunale avgiftene med nesten 10 prosent. Her kan du se om du bor i en av de dyreste eller en av de billigste kommuene.

Publisert

Huseiernes Landsforbund har undersøkt de kommunale avgiftene til vann, kloakk, renovasjon og feiing i 124 kommuner. Fra 1998 til 1999 har disse kommunene økt sine avgifter med nesten 10 prosent. Det er fire ganger mer enn prisstigningen på andre varer og tjenester i Norge (målt ved konsumprisindeksen).

Verstingene

Alle gebyrer har økt, og renovasjonsgebyret (søppelinnsamling) har økt aller mest i 1999. I gjennomsnitt med nesten 18 prosent fra året før. Ved en boligstørrelse på 110 kvadratmeter betaler huseierne i snitt nesten 6000 kroner i året i avgifter til vann, kloakk, renovasjon og feiing. Men de dyreste kommunene krever nesten det doble.

I de fleste kommunene beregnes avgiftene ut fra størrelsen på boligen. Det betyr at du som har større bolig enn den undersøkelsen tar utgangspunkt i (110 kvadratmeter), betaler mer enn de beløpene som er skissert her. Likevel finnes det unntak der avgifter blir belastet i forhold til forbruk fremfor boareal. (Ved vannmålere for eksempel.) Dersom du i en slik kommune for eksempel bor alene i en bolig på 300 kvadratmeter, betyr ikke det at du må betale mer enn det som er skissert i undersøkelsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.