Til salgs på eBay og Finn.no Torget

De dyreste tingene solgt på eBay og Finn.no

Klokker og samlerobjekter topper listene over de dyreste tingene som er forsøkt solgt på eBay og på Torget på Finn.no.

18 MILLIONER KRONER: Denne annonsen for en Michael Jackson-samling til 18 millioner kroner var den dyreste annonsen publisert på torget på Finn.no i fjor. Blant de dyreste tingene solgt på eBay finner vi klokker, biler og samlerobjekter. Foto: Kristin Sørdal
18 MILLIONER KRONER: Denne annonsen for en Michael Jackson-samling til 18 millioner kroner var den dyreste annonsen publisert på torget på Finn.no i fjor. Blant de dyreste tingene solgt på eBay finner vi klokker, biler og samlerobjekter. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Det mangler ikke på ting å få kjøpt, verken på eBay eller på Finn.no.

Hva med en klokke til 4,6 millioner kroner eller en hel Michael Jackson-samling til 18 millioner kroner?

Det er noen av de dyreste tingene som er solgt eller som er lagt ut for salg, på eBay og torget på Finn.

Millioner av brukere handler for milliarder av kroner

Ifølge Finn.no, ble det publisert cirka 8 millioner annonser på torget på Finn.no i 2018. Hvor mage av disse annonsene som ble avsluttet med et salg, har de imidlertid ikke tall på.

Globale eBay er selvsagt av en helt annen størrelse: Ifølge eBay selv omsatte de i 2017 for 88,4 milliarder amerikanske dollar - som tilsvarer rundt 750 milliarder norske kroner (siste tilgjengelige tall). De hadde 1 milliard annonser og 177 millioner aktive brukere.

Armbåndsur noe av det dyreste på eBay

eBay har listet opp noen av de dyreste tingene som er solgt på nettstedet i 2018.

På toppen av lista, og altså dyrest, er en lunsj med Warren Buffett som gikk for den nette sum av 3,300,100 dollar (tilsvarer 28,3 millioner norske kroner). Dette var en veldedighetsauksjon og er dermed kanskje ikke helt representabelt for hva eBay vanligvis selger.

Med nummer to på topplista er et mer «klassisk» salg:

NEST DYREST PÅ eBAY i 2018: Patek Philippe Grand Complications ble solgt for nesten 4,6 millioner norske kroner. Foto: Kristin Sørdal
NEST DYREST PÅ eBAY i 2018: Patek Philippe Grand Complications ble solgt for nesten 4,6 millioner norske kroner. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Armbåndsuret Patek Philippe Grand Complications ble solgt for 535,499.99 amerikanske dollar - tilsvarende 4.596.491 norske kroner.

Og dette er ikke det eneste urverket som står på eBays liste over de dyreste tingene som er solgt på nettsida i fjor.

De har faktisk en egen liste med sjeldne og antikke ur med en prislapp fra 90.000 amerikanske dollar (773.000 norske kroner) og opp til mer enn en halv million dollar (cirka 4,3 millioner norske kroner).

Og ja, noen av de høyest prisede produktene inkluderer fine smykker, biler, samlerobjekter fra sportens verden - og til og med et helikopter.

Du kan se en liste med de dyreste kjøpene på eBay i 2018, lenger nede i artikkelen.

eBay sier til Dinside at de ikke har tall for ha som er det dyreste tingene som er solgt i Europa eller i Norge.

Dyrest på Finn.no

Finn.no har ikke tall på hva tingene som er lagt ut for salg, til slutt er solgt for. Men på forespørsel fra Dinside har de funnet fram til en liste med noen av de dyreste tingene som er annonsert til salgs på «torget» på Finn.no i 2018.

Det absolutt dyreste der, var en Michael Jackson-samling til 18 millioner kroner.

I tillegg er det bryggeanlegg, spilleautomater, vaskehall, diesel-lokomotiv, frimerker, maleri, brakkerigg og en kantine (!).

DYREST PÅ FINN: 30.000 Michael Jackson-ting ble forsøkt solgt på Finn.no, samlet for 18 millioner kroner. Det endte med at noen av tingene ble solgt på auksjon i Los Angeles, USA. Foto: Gjengitt med tillatelse fra selger, Richard Andrè Fossaas
DYREST PÅ FINN: 30.000 Michael Jackson-ting ble forsøkt solgt på Finn.no, samlet for 18 millioner kroner. Det endte med at noen av tingene ble solgt på auksjon i Los Angeles, USA. Foto: Gjengitt med tillatelse fra selger, Richard Andrè Fossaas Vis mer

- Noe av det som er så morsomt og bra med Finn torget, er at du finner så utrolig mange varierte og fine ting - i alle mulige priskategorier. Det er kanskje de færreste som har råd til å kjøpe en Michael Jackson-samling til 18 millioner kroner, men det er utrolig kult for fansen at sånne ting faktisk selges på Finn også. Og mange elsker jo å bare gå inn og kikke, sier Kathrine Opshaug Bakke, produktdirektør på Finn Torget, til Dinside.

- Fikk ikke solgt det i Norge

Dinside har kontaktet noen av dem som sto bak annonsene for de dyreste tingene på Finn.no - blant annet selgeren av Michael Jackson-samlingen, Richard Andrè Fossaas.

Han forteller til Dinside at samlingen ikke ble solgt fra Finn.no, men at han har solgt deler av samlingen på auksjonshus i Los Angeles, USA, for rundt 7,4 millioner kroner.

Han bemerker overfor Dinside at internasjonale samlere vet mer om hva slike samlerobjekter er verdt, enn det nordmenn ofte gjør.

Av det som opprinnelig ble lagt ut for salg som en hel samling, på Finn.no, har Fossaas solgt blant annet en «blood on the dance floor»-jakke for $100,000 (857.223 norske kroner) og en Michael Jackson-hanske for $85,000 (728.641 norske kroner).

Richard Andrè Fossaas forsøkte å selge blant annet denne Michael Jackson-jakken som en del av en stor Michael Jackson-samling på Finn.no. Men ingenting av samlingen ble solgt fra norske Finn. I stedet har han solgt mange av tingene på auksjon i USA, blant annet jakken «blood on the dance floor» som gikk for $100,000 på auksjon i Los Angeles (857.223 norske kroner). Foto: Gjengitt med tillatelse fra selger, Richard Andrè Fossaas
Richard Andrè Fossaas forsøkte å selge blant annet denne Michael Jackson-jakken som en del av en stor Michael Jackson-samling på Finn.no. Men ingenting av samlingen ble solgt fra norske Finn. I stedet har han solgt mange av tingene på auksjon i USA, blant annet jakken «blood on the dance floor» som gikk for $100,000 på auksjon i Los Angeles (857.223 norske kroner). Foto: Gjengitt med tillatelse fra selger, Richard Andrè Fossaas Vis mer

Slik vil de sjekke om varene er ekte

Dinside har spurt eBay hvordan man kan være sikker på at gjenstandene man kjøper hos dem, er ekte.

- Alle gjenstandene er enten vurdert av våre verktøy eller en autentiserings-avdeling, eller av tredjeparts-eksperter, forteller Michelle Del Rio hos eBay til Dinside.

Adéle Cappelen Blystad, kommunikasjonsrådgiver hos Finn.no, forteller til Dinside at hos Finn går alle annonsene som publiseres gjennom en automatisk kontroll. I tillegg oppfordrer de alle som opplever noe uønsket på Finn til å ta kontakt.

- Salg av piratkopier tillater vi ikke. Alle tips og henvendelser som kommer inn til oss blir gått gjennom manuelt, og dersom vi finner grunn til å feste lit til tipset eller henvendelsen, så vil vi avvise annonsen, forteller Blystad til Dinside.

I tillegg har de et varemerkeprogram hvor varemerkeeiere tilbys å overvåke annonser for sine varemerker - for å avsløre forsøk på salg av forfalskede produkter.

Pass på dette om du skal handle brukt på nett

Pia C. Høst, leder av Forbrukerdialog hos Forbrukerrådet, understreker overfor Dinside at det er både billig og bærekraftig å kjøpe brukt - og det er enkelt. Hun nevner flere norske apper som kan hjelpe deg med å selge eller kjøpe brukt, i tillegg til Finn og eBay: Tise, LetGo og Shpook.

- I utgangspunktet har de ikke noe ansvar for at du får det du har kjøp. Det betyr at du er avhengig av at den du kjøper av er å stole på. Appene har systemer for tilbakemelding, slik at du kan undersøke om selger er ny på markedsplassen og om folk har tillit til selger, sier Høst - som videre påpeker at det likevel er de som blir lurt.

- Dessverre vet vi at en del forbrukere blir lurt. Vær særlig oppmerksom når det gjelder dyre og kjente merkevarer som vesker og telefoner som selges til en svært rimelig pris. Ofte viser disse merkevarene seg å være falske og når det gjelder datamaskiner og dyre mobiltelefoner kan det være tyvegods, sier Høst til Dinside.

Hun oppfordrer til aldri å betale på forskudd - fordi du da lett kan bli utsatt for svindel.

- Må du betale på forhånd så bruk appens trygg-betalingsløsning. Er den knyttet til ditt kredittkort så er du ekstra trygg siden du kan klage til banken om du ikke får det som er lovet, råder Høst.

Finn.no fjernet imidlertid betalingsgarantien Trygg betaling for et år siden.

- Et annet alternativ er å møte selger eller kjøper personlig, og betal kontant eller med for eksempel Vipps på stedet, råder Høst - og anbefaler videre å be om dokumentasjon på varen, for å unngå å kjøpe katta i sekken eller noe som kan være farlig.

- Du kan be om kvittering, garanti, bilder eller andre bevis på at gullet du kjøper er 24 karat eller merkevaren er ekte, oppfordrer hun.

Og er du opptatt av trygghet så be om bilde av merkingen. Alle varer som er laget for det europeiske markedet er CE-merket.

- Det er blant annet en trygghet mot farlige kjemikalier i stoffer og farger. Visse ting bør du ikke kjøpe brukt, som for eksempel barneseter. Årsaken er at de kan ha skjulte skader som gjør at de ikke fungere når uhellet er ute.

Husk: Du kan klage

Dersom ikke handelen går som den skal, eller du ikke får det du mener du har betalt for, kan du klage.

- Kjøper du i Norge har du i utgangspunktet to års klagerett. Forbrukerrådet kan gi råd og mekle i saker som gjelder kjøp og salg mellom private. Løser ikke saken seg kan den gå til Forbrukerklageutvalget for en endelig avgjørelse og du kan gå til namsfogden for å få pengene eller varen. Men er du utsatt for en svindler så er det lite vi kan gjøre, sier Høst til Dinside.

20 dyreste kjøp på eBay i 2018:

Mrk: Vi har regnet om prisene fra dollar til norske kroner etter dagens kurs 7. januar 2018, hvor 1$=8,57 norske kroner (nok).

 1. Lunsj med Warren Buffett, til inntekt for GLIDE: $3,300,100 (28.331.688 nok)
 2. Patek Philippe Grand Complications klokke: $535,499.99 (4.597.320 nok)
 3. 2017 Lamborghini Aventador LP750-4 Superveloce: $499,900 (4.291.691 nok)
 4. 2018 Porsche 911 GT2 RS: $470,000 (4.034.997 nok)
 5. 2009 Mike Trout Draft Pick baseball-kort: $400,000 (3.433.112 nok)
 6. 2015 Lamborghini Aventador: $362,000 (3.106.966 nok)
 7. 2018 Ferrari 488: $339,000 (2.909.562 nok)
 8. 2017 Ferrari 488 Spider: $329,998 (2.832.300 nok)
 9. 2016 McLaren 675LT Coupe: $325,800 (2.795.898 nok)
 10. 2013 Robinson R-44 Raven II helikopter: $325,200 (2.790.749 nok)
 11. 2014 Lamborghini Aventador LP 700-4 Coupe: $319,900 (2.745.266 nok)
 12. 2014 Ferrari F12 Berlinetta: $319,000 (2.737.543 nok)
 13. 2017 Mercedes-Benz S-Class Maybach S 650 Cabriolet: $318,000 (2.728.961 nok)
 14. 2000 Tom Brady Championship billett: $250,000 (2.145.830 nok)
 15. 2003-04 LeBron James basketball-kort: $250,000 (2.145.830 nok)
 16. Ralph Togel Gold Masterpiece: $200,000 (1.716.664 nok)
 17. Captain America tegneserie #1: $175,200 (1.503.797 nok)
 18. 1952 Mickey Mantle & 1941 Joe DiMaggio baseball-kort: $152,000 (1.304.664 nok)
 19. Richard Mille RM11 Flyback Chronograph Rose Gold Titanium klokke: $148,000 (1.270.318 nok)
 20. Action tegneserie #1 (førsteopptreden for Superman & Lois Lane): $145,655 (1.250.190 nok)

Her er bilder av noen av det dyreste tingene solgt på eBay i 2018:

Richard Mille RM11 Flyback Chronograph Rose Gold Titanium klokke: $148,000 (1.270.318 nok)
Richard Mille RM11 Flyback Chronograph Rose Gold Titanium klokke: $148,000 (1.270.318 nok) Vis mer
Den originale bamsen «Tiger» brukt i TV-serien MASH: $22,400 (192.276 nok).
Den originale bamsen «Tiger» brukt i TV-serien MASH: $22,400 (192.276 nok). Vis mer
2009 Mike Trout Draft Pick baseball-kort: $400,000 (3.433.712 nok)
2009 Mike Trout Draft Pick baseball-kort: $400,000 (3.433.712 nok) Vis mer
Hermes Birkin veske, Olive Green, Porosus Crocodile Sz 40: $79,000 (678.104 nok)
Hermes Birkin veske, Olive Green, Porosus Crocodile Sz 40: $79,000 (678.104 nok) Vis mer

Les også

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer