De ekte klagekorene

Misfornøyd? Få med deg noen venner, still dere opp og syng det ut!

Klager på tollvesenet:  Hamburg klagekor på plass foran frihavnen i byen. Foto: Frank Lÿsing
Klager på tollvesenet: Hamburg klagekor på plass foran frihavnen i byen. Foto: Frank Lÿsing Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det begynte som et kunststunt. De finske konseptkunstnerne Tellervo Kalleinen og Oliver Kochta-Kalleinen diskuterte den store energien som lå i folks klaging og misnøye. Også i det finske språket finnes uttrykket "klagekor", så det lå nært å forsøke å danne et ordentlig klagekor, et kor der folk bokstavelig talt sang ut sin misnøye.

I 2005 dannet de det første klagekoret, i samarbeid med Springhill Institute i Birmingham, byen som av noen er omtalt som "the arshole of England". De rekrutterte kordeltakere med løpesedler og plakater. Sammen utarbeidet de klagene, som komponisten Mike Hurley satte toner til. Selv om bare noen få av deltakerne faktisk kunne synge, avfødte prosjektet slageren "I want my money back".

Verdensomspennende bevegelse

Siden har Tellervo Kalleinen og Oliver Kochta-Kalleinen grunnlagt klagekor i en rekke byer over hele verden. Det er klagekor blant annet i Hamburg, St. Petersburg, Bodø, Jerusalem, Melbourne, Singapore, og Chicago. Etterhvert har det også sprunget opp klagekor spontant rundt i verden, og de finske kunstnerne har nå laget et nettsted som tjener som en sentral for bevegelsen:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer