De fantastiske avgiftene

I følge økonomene som rådgir politikerne, er momsen kongen blant avgiftene, og avgifter er også langt å foretrekke framfor inntektsskatten.

Publisert
Sist oppdatert

Men det er også enighet om at alle skattetyper skaper det som kalles "skattekilen" i økonomien.

Fra utredningen sakser vi:"Den viktigste forskjellen mellom merverdiavgiften og særavgifter er ... at merverdiavgiften bare blir belastet de endelige forbrukerne av et produkt, mens særavgiftene blir belastet alle kjøpere, også dersom produktet inngår som vareinnsats i produksjonen av et annet produkt (de fleste særavgifter utløses ved uttak fra importørenes lager- Red anm.). En annen forskjell er at mens en merverdiavgift må være en verdiavgift, dvs. må utgjøre en viss prosent av varens verdi, trenger det samme ikke være tilfelle for en særavgift. Den kan også utformes som en stykkavgift, og dermed være uavhengig av varens verdi.

Inntektsskatten verst

Ved en vareskatt (les: avgift- red anm) vil det oppstå en kile mellom det produsenten oppnår for varen og det forbrukeren er villig til å betale. La oss innledningsvis anta at denne skatten legges på produsenten. Prisen som forbrukeren er villig til å betale vil nå ikke lenger i sin helhet tilfalle produsenten siden endel av prisen må betales i form av skatt. Som følge av dette vil produsenten redusere sitt kvantum (mengde-red. anm) slik at det den oppnår netto for å produsere en ekstra enhet, pris minus skatt, blir lik grensekostnaden. Resultatet av dette blir således at det produseres for lite av varen."

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer