De fleste får skatteoppgjøret 24. juni

Færre må vente på skattepengene til oktober

TO NYE DATOER: I år vil skatteoppgjøret for enkelte lønnstakere sendes ut i august og september, som dermed slipper å vente til oktober. Foto: Colourbox.com
TO NYE DATOER: I år vil skatteoppgjøret for enkelte lønnstakere sendes ut i august og september, som dermed slipper å vente til oktober. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Endringer i ligningsloven og skattebetalingsloven gjør at årets skatteoppgjør sendes ut fire ganger i 2011 istedenfor to tidligere år. Likevel vil hovedtyngden av skattyterne fortsatt få oppgjøret sitt i juni, nærmere bestemt den 24.

Disse får oppgjøret på nye datoer

- Hensikten med lovendringen er å gi skattyterne bedre service, samt bedre fleksibiliteten i skattemyndighetenes arbeid, forteller skattedirektør Svein Kristensen.

Den nye ordningen skal sikre at flere som tidligere måtte vente til oktober, nå får skatteoppgjøret på en av de nye utsendingsdatoene, nærmere bestemt 17. august eller 14. september.

Men hvem er det som må belage seg på å vente til august, september eller oktober med å få årets skatteoppgjør? Store endringer kan være én årsak til lengre ventetid.

- Hvis skattyter har gjort endringer, lagt med vedlegg eller gjort merknader i selvangivelsen, kan man få skatteoppgjøret senere enn i juni. Det gjelder også de skattytere som blir tatt ut til særskilt kontroll, forteller Kristensen.

Han legger til at dette for eksempel gjelder forhold som krever nærmere saksbehandling, for eksempel at Skatteetaten må innhente flere opplysninger fra skattyter eller at forholdene totalt sett er av en slik kompleksitet at det tar lengre tid å saksbehandle skattyter.

Som før må dessuten personlig næringsdrivende og selskap vente på skatteoppgjøret til oktober. Dette gjelder og ektefeller av personlig næringsdrivende, siden formue beregnes felles for ektefeller.

Men i fremtiden kan skatteoppgjøret komme tidligere også for sistnevnte gruppe.

- Når vi får erfaringer med den nye ordningen, vil vi vurdere en utvidelse slik at også personlige næringsdrivende og deres ektefeller kan motta skatteoppgjøret tidligere enn i oktober, sier Kristensen.

Fakta om årets skatteoppgjør:

  • Skattyter får skatteoppgjøret sendt i posten eller som sms (e-aktør). Dato for når skatteoppgjøret er sendt skattyteren er utgangspunktet for beregning av klage- og søksmålsfrister. Klagefristen over skatteoppgjøret er utvidet fra tre til seks uker.
  • Ved beregning av forfall for restskatt vil utgangspunkt for fristberegning nå bli tidspunktet for utsending av skatteoppgjøret. Fristen er tre uker for lønnstakere og åtte uker for pensjonister.
  • Renter ved skatteavregningen er fra og med avregningen for inntektsåret 2010 lagt om fra fastrenter til løpende renter.
  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer